Anledningen är en storsatsning på två nya områden. Det börsnoterade IT- och medicinteknikföretaget Sectra med säte i Linköping och Mjärdevi är mest känt för sina röntgensystem som exporterats världen över, och för sina visualiseringsbord. Digitala röntgenbilder har den fördelen att man kan skicka dem för granskning till experter var som helst i världen. Nu tar företaget nästa steg och satsar på digital patologi (analys av vävnadsprover), samt hela system för att hantera stora organisationers digitala bildmaterial.
– Vi bedriver forskning och utveckling kring de här områdena och samarbetar med landstinget där vi redan testar en del av tekniken kring digital patologi, säger Nadina Gurdic, marknadsansvarig för Sectra i Sverige.
Med hjälp av verktygen som Sectra utvecklar kring bilderna på biopsier av exempelvis tumörvävnad så räknar man med att underlätta granskningen kraftfullt.
– Exempelvis kan man både snabbare och säkrare beräkna hur fort cellerna delar sig, vilket är viktigt för att se till exempel en cancersjukdoms förlopp. Detta kan innebära snabbare diagnostider och kortare väntan på cancerbehandling. I dag görs det oftast helt manuellt, i mikroskop. Och ska man låta en annan expert granska så måste man skicka det aktuella provet dit. En digital bild förändrar väldigt mycket, säger Daniel Karlsson, utvecklingschef.
Det är inom flera områden som företaget nu söker ingenjörer, bland annat visualiseringsteknik. I veckan, den 12 juni, arrangerar Sectra ett öppet hus där man tänker visa sitt arbetssätt för intresserade. Det blir också föredrag av externa föreläsare.
– Vi tycker att vi har kommit så långt att vi kan öppna upp en del av vår verksamhet och berätta om den för andra. Vi hoppas att många kommer hit och vill lyssna på våra seminarier, se våra produkter och träffa våra medarbetare. Vi hoppas också att några blir intresserade av att jobba hos oss, säger Daniel Karlsson och Nadina Gurdic.
Sectra släppte nyligen sin årsrapport som visade på en fortsatt stabil utveckling med en 49-procentig ökning av rörelseresultatet, till 128,1 miljoner kronor. Nettoomsättningen ökade 4,5 procent till 853,8 miljoner (817,0). Fjärde kvartalet föll orderingången och uppgick till 264,6 MSEK (350,0), vilket är en förändring med -24,4 procent jämfört med perioden för föregående år.
– Man ska nog se till hela året, säger vd:n Torbjörn Kronander till Corren. Det är inte helt ovanligt att det varierar mellan kvartalen eftersom vi får mycket stora beställningar vissa kvartal och eftersom antalet driftavtal som finansieras internt i koncernen har ökat.
Marknaderna i England och Holland är de som växer mest just nu för företaget, medan man på den svenska marknaden har en fortsatt hög marknadsandel. Koncernens styrelse kommer att föreslå årsstämman för 2014 att 4,50 kr per aktie – samma nivå som förra året – överförs till aktieägarna genom ett inlösenprogram.