SD:s valarbetare störda av ungdomar

Sverigedemokraterna känner sig utsatta bland valstugorna på Trädgårdstorget. Senaste dagarna har de haft besök av ungdomar i grupp.

På förmiddagarna är det lugnt vid valstugorna, men hela tiden några som vill gå ett varv och tala med de olika partierna.

På förmiddagarna är det lugnt vid valstugorna, men hela tiden några som vill gå ett varv och tala med de olika partierna.

Foto: Ulrik Svedin

Linköping2018-08-23 17:30

– Som det har varit kan de komma i grupper om tio–tjugo personer. De börjar lugnt med provocerande frågor och så blir de allt mer aggressiva.

Det säger Klas Ahlberg, politisk sekreterare för SD i Linköping. Han får medhåll från gruppledaren Jonas Andersson:

– Vi har haft problem med ungdomar i gymnasieåldern. De verkar komma hit när skolan slutar. Det har blivit hotfullt vid två tillfällen. Det var en som kastade en tomat mot oss, bland annat, säger Jonas Andersson.

Ska man inte tåla lite diskussioner i valtider när man står vid valstugan och möter väljare?

– Jo, men de här är inte ute efter att diskutera. De vill bara störa. Vi börjar ju känna igen några av dem. Det är tråkigt när de stör den demokratiska processen. De gör ju så att folk inte vill komma fram till oss, svarar Jonas Andersson.

Det har varit flera stökiga händelser på Trädgårdstorget och platsen med valstugorna. Bland annat hade Miljöpartiet inbrott, och Sverigedemokraternas valstuga brann ner för drygt en vecka sedan.

– Vi har hittat en container-lösning i stället. Men allt sådant arbete påverkar ju vårt ordinarie valarbete, konstaterar Jonas Andersson.

Kommunen har stärkt sin bevakning på Trädgårdstorget. Polisen är också där regelbundet och kontrollerar ordningen.

Polisen har skapat en regional stab för arbetet med valet. Kent Almroth, polisman inom ingripandeverksamheten, sitter med i staben och har jobbat på plats på torget. Han har också lång erfarenhet av att möta ungdomar. Han noterar att SD är lite mer uppvaktade av ungdomar med kritiska frågor än övriga partier.

– Det har varit väldigt lugnt på torget. Vi har inte behövt ta bort någon från platsen. Det handlar om en–två timmar med många skolungdomar som varit ganska ihärdiga med att ställa frågor till SD. Många är oroliga och undrar vad deras budskap ska få för konsekvenser för personer med invandrarbakgrund. I min värld så får SD kanske leva med den debatten, säger Almroth.

Tomat-incidenten, vad var det?

– Det var någon som på vägen därifrån norpade en tomat från grönsaksståndet och slängde den. Det är naturligtvis inte bra. Vi har fått säga till några ungdomar om att de får gå fram några i taget i stället för att komma i grupp.

Enligt Kent Almroth har läget lugnat ner sig sedan SD-företrädarna har börjat bemöta ungdomarna på ett annat sätt.

– Det blir inte lika stora folksamlingar på samma ställe, säger Almroth.

Är ni på plats vid de här tidpunkterna framöver?

– Ja, och vi har också kontakt med de kommunala väktarna på plats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!