SD vill värna skoltraditionen

Sverigedemokraterna i Linköping vill att kommunen ska uppmuntra sina skolor och hjälpa till så att fler skolavslutningar hålls i kyrkan. Sverigedemokraterna ser det som en värdefull tradition.

Erik Östman (M)

Erik Östman (M)

Foto: Annika Ekstedt

LINKÖPING2019-02-28 21:00

Den här politiska viljan börjar i Sveriges riksdag 2016. Då drev de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna igenom en ändring i skollagen som gör det möjligt att hålla skolavslutningar i kyrkan. Ett villkor är dock att det inte får finnas religiösa inslag eftersom utbildningen ska vara icke-konfessionell. Istället för bön, välsignelse eller trosbekännelse ska skolavslutningen – även om den hålls i kyrkan – bygga på traditioner, högtidlighet och gemensam samvaro.

Med den modifierade skollagen i ryggen föreslog Sverigedemokraterna i Linköping att kommunen ska uppmuntra skolavslutningar i kyrkan.

– Vi tycker att det är en god tradition och vi tycker att man kan uppmuntra det. Jag tycker mig ibland se att man försöker förhindra detta och det är därför vi skrivit motionen, sa Klas Ahlberg gruppledare för SD i Linköping.

Den styrande Alliansens svar på motionen framfördes av moderaten Erik Östman, han är ansvarig för skolfrågor.

– Jag har ingenting emot skolavslutningar i kyrkan, tvärtom, jag tror att de kan vara riktigt bra. Men det är rektors ansvar att besluta om vad som passar bäst, det är inget som vi som politiker ska lägga oss i, sa han.

Det blev sedan en sansad debatt där kristdemokraten Kjell O Lejon nästan verkade hålla med Klas Ahlberg.

– Nu har jag fått besked av mina Allianssyskon att saken inte är ett problem i Linköping. Rektorerna ska själva bestämma, men jag skulle ändå vilja göra klart för rektorerna att det är fullt möjligt att hålla skolavslutningar i kyrkan. Varför? Jo, därför att de då knyter an till den demokratiska utbildningstradition som utvecklats i vår välfärdsstat, sa han.

Kjell O Lejon gjorde också en historisk tillbakablick och berättade att det ofta var kyrkans män som startade skolor. Exempelvis grundades Katedralskolan av biskop Jonas Kylander år 1627. Därför menade Kjell O Lejon att det finns en kristen tradition i skolan som är värd att komma ihåg.

Hans Allianskollega, liberalen Åsa Wennergren, begärde därefter ordet och betonade rektorns roll.

– Skollagen är mycket tydlig, det är rektorns ansvar. Lika felaktigt som det är att inte tillåta avslutningar i kyrkan, lika oriktigt är det nu att uppmuntra till avslutningar i kyrkan, sa Åsa Wennergren.

Som bakgrund inför beslutet hade utbildningsförvaltningen kollat med samtliga kommunala grundskolor i Linköping och frågat hur de brukar göra. Ungefär en tredjedel av skolorna svarade att de har avslutning i kyrkan. De som inte använde kyrkan angav praktiska skäl, flera har exempelvis inte någon kyrka inom rimligt avstånd, andra angav att den kyrka som finns är för liten för att eleverna ska få plats.

Vid omröstningen i fullmäktige röstade majoriteten nej till Sverigedemokraternas motion.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!