Den nytillträdda regeringen vill storsatsa på att bygga nya kärnreaktorer i Sverige. De styrande partierna vill bland annat förändra lagen så att det går att bygga reaktorer på flera platser än vid befintliga kärnkraftverk men de vill också ta fram nya regler som möjliggör för så kallade små modulära reaktorer (SMR). SMR är minireaktorer vars delar kan serietillverkas i fabrik och sedan monteras på plats. Just nu pågår bland annat ett pilotprojekt vid kärnkraftverket i Oskarshamn.
Trots att tekniken är "ung" har Sverigedemokraterna i Linköping föreslagit att kommunen bör utreda möjligheterna för att etablera SMR. Vid kommunfullmäktiges senaste sammanträde lämnade partiet in en motion om detta. I motionen föreslår SD också att ordet "förnybar" ska ersättas med "fossilfri" i kommunens styrdokument gällande bränslen och energiproduktion. Detta för att möjliggöra för SMR.
– Vi tycker att SMR är ett intressant energislag. Fördelen med de här mindre reaktorerna är att de är anpassade för att förse en stad i Linköpings storlek med energi. Vi tycker att kommunen ska fortsätta att ligga i framkant via Tekniska verken och då behöver man ta nästa steg på vägen, säger SD:s gruppledare i Linköping Chris Dahlqvist och fortsätter:
– En av anledningarna till att vi vill att kommunen undersöker SMR är också att vi just nu tittar på elransonering i kommunen, att man eventuellt ska dra ner på vinterljuset till exempel. Det är en absurd situation.
Samtidigt konstaterar Chris Dahlqvist att SMR inte är något "som man kan ha på plats på en vecka".
Är det då inte bättre att fokusera på den energiproduktion som Linköping redan har?
– Jo, det tycker jag också att man ska göra. Linköping är ett föredöme. SMR ska fungera mer som ett komplement och jag tycker att det vore intressant om Tekniska verken kollade på det, säger SD-gruppledaren.
Bahram Moshfegh är professor i energisystem vid Linköpings universitet. Han följer den tekniska utvecklingen noggrant och konstaterar att forskningen kring SMR ännu inte är så omfattande.
– Jag tror att vi behöver många olika typer av teknologier i framtiden och SMR är mycket intressant. Politikerna bör ha alla alternativ på bordet och följa utvecklingen och tendenserna – men det är lite för tidigt. Frankrike håller på att testa, USA och Kanada är på gång och jag har hört att även England kollar på tekniken, säger han och fortsätter:
– Det går inte att som kommun bestämma sig för att satsa på SMR nu. Man måste vänta och se. Det är mycket bättre att man väntar och avvaktar lite mer information om tekniken. Enligt miljöbalken är det inte ens möjligt att bygga kärnkraft både här och där i dag.
Miljöpartiets Jenny Ivner, blivande vice ordförande i Tekniska verken, kommenterar SMR så här:
– Personligen tycker jag inte att man ska stänga dörrar det första man gör men jag tror att det finns stora ekonomiska och tekniska utmaningar förknippat med SMR. Men vi har ju inte utrett det än. Den första piloten byggs ju i Oskarshamn nu.
– Jag tror hellre att man i Linköpings fall ska jobba med en smartare och effektivare användning av den produktion vi redan har och utveckla och optimera den – snarare än att investera jättemycket pengar i något nytt. Det är vansinnigt dyrt med kärnkraft, fortsätter hon.