På vad som kan ses som gränsen mellan tätort och landsbygd, mellan Ullstämma och Sturefors, ligger Edsberga Bränngård. Här, i bruset av Brokindsleden, växte SD:s nya förstanamn upp. En knapp dag har gått sedan partiet färdigställde sin kommunlista när vi, på gårdsplanen, slår oss ned för en längre intervju. På kvällen ska han resa till Stockholm för valkonferens – men först ska han sköta om biodlingarna hemma på föräldragården.
– Det är precis i uppstartsfasen, jag har inte så många samhällen, men jag tycker att det är en rolig "bisyssla", säger Chris Dahlqvist med ett skratt.
För ungefär två och ett halvt år sedan, efter sverigedemokraten Klas Ahlbergs uttåg ur partiet, blev Chris Dahlqvist vald till ny gruppledare i Linköping. Då var han den politiska sekreteraren som på allvar tog steget in i politiken. Dessförinnan var han svetsaren som blev politisk sekreterare.
Hur kom det sig att du tog steget in i politiken?
– Jag har varit engagerad i partiet i snart tio år och det började när SD:s dåvarande ungdomsförbund var på besök vid Berzeliusskolan. Det ledde till att jag var med på ett medlemsmöte och därefter har jag mer eller mindre blivit fast. Till en början helt på ideell basis, säger Chris Dahlqvist.
Vad var det som tilltalade dig med SD?
– Egentligen flera olika saker men naturligtvis frågan om segregation och utanförskapsområden i Linköping. På gymnasiet började jag att se tendenserna av ett parallellsamhälle, att klasskompisar hade det svårt i skolan och inte riktigt verkade vara en del av samhället.
Chris Dahlqvist är snabb med att konstatera att SD:s ungdomsförbund var "lite mer radikalt" och att han nästan omgående gick över till moderpartiet.
– Jag tycker absolut att vi har haft en alldeles för hög invandring i Sverige men samtidigt måste man vara tydlig med att vi måste kunna hantera den invandring som vi har haft på ett bra sätt. Det handlar inte om att alla bara ska skickas hem. Alla med svenskt medborgarskap ska kunna komma in i vårt samhälle.
SD:s rötter i nationalism och rasism, hur ser du på dem?
– Jag vill dementera att vi skulle vara ett rasistiskt parti. Det finns inte alls i partiet, inte i nutid. Sedan brukar jag inte lägga mig i det som hände innan jag gick med i partiet. Jag vet vad jag själv kämpar och står för.
Ser du något problematiskt med partiets historia?
– Jag ser det som problematiskt hur vissa individer i partiet har uttryckt sig men jag ser ingen problematik i hur partiet har hanterat sin historia. De som har uttalat sig olämpligt har blivit avstängda och förlorat sitt medlemskap.
SD har vid flera tillfällen uttryckt att flera av de andra partierna har närmat sig deras ståndpunkter i exempelvis integrations- och trygghetsfrågan. Så sent som vid det senaste kommunfullmäktigemötet i Linköping sa SD-ledamoten Jörgen Ring att Socialdemokraterna lät som hans eget parti.
Vad har SD då för roll?
– Naturligtvis måste man anpassa sin politik efter hur det ser ut här och nu, annars förlorar man, men i vissa frågor ska man verkligen stå fast. Jag försöker alltid framhäva att vi var först med många idéer.
En fråga där SD ofta tar en annan väg än övriga partier rör klimatet.
– En viss klimatomställning kan vara bra, att vi går ifrån det fossila, men det måste ske på en nivå som tekniken, samhället och Linköpingsborna mäktar med.
Men måste inte omställningen vara obekväm?
– Nej, jag tycker att det krävs en bättre långsiktighet.
För egen del lyfter Chris Dahlqvist fram trafiken och landsbygden som hans två hjärtefrågor utöver tryggheten.
Vad vill du förändra i Linköping?
– Det är framförallt den upplevda tryggheten där vi ser att vi har haft 16 stycken skjutningar sedan 2021. Där har vi redan lagt flera skarpa förslag, säger Chris Dahlqvist och lyfter partiets vilja att införa vistelseförbud – något som skulle hindra dömda personer att vistas i ett eller flera specifika områden.
När det gäller hans eget parti, som i Linköping genomför sin första mandatperiod i nämnder och styrelser, säger han så här:
– Vi är öppna för samarbete med alla partier och väntar bara på att någon ska sträcka ut en hand.
– Jag vet att det är en stor skillnad mellan att vara med i ett styre och att sitta i opposition, det är jag ödmjuk inför, men jag skulle säga att vi är redo. Vi skulle kunna axla det ansvaret nästa mandatperiod.