Mer än 4 000 åhörare väntades när Linköpings kommunala gymnasier bjöd in stadens elever till valdebatt i Saab arena på måndagen. Den tidvis livliga debatten modererades av journalisten och programledaren Lennart Ekdal och tog upp frågor formulerade av Linköpings gymnasielever.
Högprofilerade representanter för riksdagspartiernas ungdomsförbund befann sig på Saab arena för att debattera inför nästintill fulla läktare under måndagen. Mobiltelefonsskärmar blinkade i den mörka hallen medan moderatorn Lennart Ekdal introducerade deltagarna.
Gustav Kasselstrand från Sverigedemokratisk ungdom fick en tuff start och möttes av överväldigande burop från publiken när han introducerades. Det tog en god stund innan Kasselstrands inlägg i debatten inte överröstades av en protesterande publik. Lennart Ekdal fick vid flera tillfällen vädja till publiken om tystnad.
Frågorna till debattpanelen hade tagits fram av en arbetsgrupp bestående av elva elever från samtliga kommunala gymnasier och behandlade främst frågor som skolan, bostadsbrist, ungdomsarbetslöshet och integration. En av dem som förberett frågorna var Sofia Larsson från Anders Ljungstedts Gymnasium och som i år ska rösta för första gången.
– Jag ville kunna bilda mig en uppfattning så det kändes som en bra erfarenhet att få ställa politikerna mot väggen, säger hon.
Ungdomsförbundens representanter fick bland annat svara på hur de skulle lösa bostadsbristen och vad de tycker om det nya betygssystemet. Stundtals gick vågorna höga, inte minst när skolans framtid debatterades och framför allt framstod partiernas ideologiska skillnader tydligare än i många andra debatter.
Simon Wiebe från Birgittaskolan var även han med och ställde frågor till politikerna.
– Det känns lite mer lättförståeligt att få svar från ungdomspolitiker, säger han.
På det hela taget är gruppen som tagit fram frågorna nöjda med politikernas svar även om vissa tycker att de slingrat sig en smula och kommit med klassiska politikersvar. Även Karin Nyman från kommunens utbildningskontor som koordinerat arbetet med debatten är nöjd.
– Men det viktigaste är såklart att eleverna är nöjda, säger hon.