Varken för pengarna eller för lättvunna mandat, säger han, utan för att det finns så många kyrkliga frågor som är viktiga.
19 november håller Sverigedemokraterna medlemsmöte i Linköping med Aron Emilsson från kulturutskottet som inbjuden gäst. Kyrkovalet står högst på agendan, "kandidera som kyrkopolitiker!" uppmanar partiet på sina affischer.
Jan Svensson är ordförande både för Sverigedemokraterna i Åtvidaberg och i Östergötland. Han sitter i kommunfullmäktige och i kommunstyrelsen i Åtvidaberg.
Nu har han just gått in i svenska kyrkan igen efter att ha stått utanför i några år.
– Ja, men jag är både döpt och konfirmerad i kyrkan, säger han. Jag känner att kyrkan gör ett fantastiskt arbete på så många områden. Barngrupperna. Och verksamhet för de äldre.
Jan Svensson oroar sig över att det finns gamla kyrkor som säljs ut.
– Ja, 68 kyrkor har sålts sedan kyrkan och staten separerades, säger han. Jag inser förstås att det kostar att ha kyrkor igång. Men de är en del av vårt kulturarv. Det vill vi gärna ha inflytande över.
Varför är svenska kyrkan så viktig för Sverigedemokraterna? För att varje vunnet mandat i kyrkomötet ger drygt 31 000 kronor i partistöd? Eller för att ledamöterna får 1 300 kronor per närvarodag på kyrkomötet, plus ersättning för förlorad arbetsinkomst?
– Nej, det hade jag ingen aning om! säger Jan Svensson. Inte en chans, det hade jag inte tänkt på.
– Jag har gått och dragit på det här beslutet, men känner att jag måste engagera mig. Kyrkan jobbar internationellt också, det är viktigt, och att ge stöd till förföljda kristna runtom i världen.
Eftersom färre röstar i kyrkoval än i ordinarie val till kommuner, regioner och riksdag, krävs det färre röster för att få ett mandat. Men inte heller detta ligger bakom Sverigedemokraternas intresse för kyrkovalet, säger Jan Svensson.
– Egentligen är jag emot den politiska inblandningen i kyrkans angelägenheter, men nu är det som det är och då vill vi självklart ha inflytande. Kyrkan ska bejaka den svenska kristna identiteten och stå upp för högtider och traditioner. Vi vill ha tillbaka det som det var tidigare. När kyrkan var en bygdekyrka och en traditionell kulturmiljö.
Vad har kyrkan för inställning till Sverigedemokraternas intresse?
– Det finns många motstridiga åsikter inom kyrkan sedan länge, säger Max Wahlund som är pressekreterare i Linköpings stift.
– Men det är helt i sin ordning. Vår uppgift är att bygga broar och att hitta vägar att mötas. Det är medlemmarna i kyrkan som bestämmer vilka som ska väljas.
Efter medlemsmötet i november fortsätter förberedelserna inför valet, berättar Jan Svensson. Den stora kickoffen hålls i Stockholm i april. Kyrkovalet genomförs 17 september 2017.