Enligt kommunalrådet Sara Skyttedal (KD) var partiet tveksamma till det första beslutet redan i höstas. Hon pekar på att kommuner som Norrköping och Jönköping beslutade på annat vis och inte valde att, skriver hon i ett mejl, "med skattepengar låta myndiga personer på HVB-hem".
Hon menar att risken är större att personer – som får ett negativt förstabesked – väljer att avvika och därmed tappar kontakten med det offentliga. Hon menar att det i så fall är bättre för den enskilde att bo på Migrationsverkets boenden under överklagandeprocessen. Även om det innebär en flytt.
– Det statsbidrag som erhållits kan användas till bättre saker än att erbjuda vuxna personer bo kvar på hem som är till för barn, anser hon.
Sverigedemokraterna å sin sida anser att kommunen inte har möjlighet att ta emot fler nyanlända invandrare.
Partiets gruppledare i Linköping, Jonas Andersson, beklagar de långa handläggningstiderna men menar det innebär att Sverige behöver ett asylstopp.
– Så att vi slutar vara en asylmagnet som under den nuvarande och förra regeringen.
Jonas Andersson hänvisar till siffror som visar att ytterst få ensamkommande från Afghanistan – vilka är i majoritet av asylsökande unga i Linköping – till slut får asyl.