Som en del av vår poddsatsning inför höstens kommunval kommer vi att, i fyra avsnitt, låta kommunfullmäktiges samtliga partier komma till tals i debattform. Det första ämnet var tryggheten och det eskalerade våldet i kommunen. Den här gången är det klimatarbetet, ur ett Linköpingsperspektiv, som är i fokus.
Först ut är Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna – representerade av Magnus Landberg (KD) respektive Patrik Westlund (SD). En del ställningstaganden kring Linköpings klimatarbete förenar de båda partierna, men det är också mycket som skiljer dem åt. Bland annat ambitionsnivån.
– Vi har ingen symbolpolitik som många andra partier har. Sverige har ju bland världens lägsta koldioxidutsläpp per capita, framförallt bland OECD-länderna, där vi är i botten tillsammans med Schweiz, Irland och Danmark vill jag minnas. Totalt sett står vi för ungefär 1,5 promille av världens koldioxidutsläpp och därför tycker vi att det vore poänglöst att ytterligare minska Sveriges utsläpp till väldigt stora kostnader, säger SD-politikern Patrik Westlund.
Så bör Linköping inte minska sina utsläpp? Bör det inte finnas lokala klimatmål?
– Klimatet och koldioxiden är globala frågor helt enkelt. Utsläppsbudgetar och sånt, speciellt på en kommunal nivå, ser vi som fullständigt meningslöst. Vi skulle istället kunna exportera mycket av den goda teknologi som vi har här i Sverige och Linköping så att utsläppen kan minska i andra länder.
Magnus Landberg och KD håller med om teknikexporten och att utsläppen behöver minska i andra länder. Å andra sidan anser han de lokala målen, och att Linköping accelererar sin klimatomställning, vara viktiga faktorer.
– Vi måste, med hänsyn till den senaste IPCC-rapporten, ta tag i klimatfrågan och accelerera omställningen. Det är viktigt att vi jobbar lokalt inte minst för våra barn och unga som oroas över utvecklingen, säger Magnus Landberg och fortsätter:
– Vi i KD har en förvaltarskapstanke där vi agerar långsiktigt och inte förbrukar vår jord och våra tillgångar på ett oansvarigt vis. Det här är en av våra tids största utmaningar och vi vill kunna lämna över en bra jord till våra barn och barnbarn.
SD hävdar att deras klimatpolitik är mer verklighetsanknuten än KD:s.
Hur replikerar du på det?
– Det är jätteviktigt att vi jobbar långsiktigt. Jag håller med SD om att vi har en liten mängd utsläpp i Sverige men vi kan hjälpa andra länder som har de stora utsläppen och där finns väldigt mycket vi kan göra. Ett slags klimatbistånd helt enkelt, säger Magnus Landberg.
Även kring Linköpings framtida trafik och infrastruktur är de båda partierna aningen oense. SD anser att förändringar även här är meningslösa.
– För klimatets skull spelar det en väldigt liten roll hur trafiken i Linköping ser ut. Den nya trafikplanen kommer ytterligare begränsa biltrafik i staden och vi motsatte oss det. Redan i dagsläget är det för svårt för bilister att transportera sig i och till centrum, säger Patrik Westlund.
Magnus Landberg riktade fokus mot inpendlingen till Linköping.
– Inpendlingen till stora arbetsgivare från andra kommuner måste vi försöka att reducera. Vi måste få fler som både arbetar och bor här. Vi har också problem med pendling inom Linköping där det krävs långa resor för till exempel fritidsaktiviteter.