SD avgjorde politisk strid om kontor

Linköpings kommun behöver fler kontorsplatser till sina anställda. Under det senaste halvåret har denna fråga lett till debatt i kommunstyrelsen. Nu har politikerna enats om en lösning.

Kommunen behöver kontor.

Kommunen behöver kontor.

Foto: Per Olsson/Pelle Johansson

LINKÖPING2018-11-29 06:00

Ända sen i somras har miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen försökt hyra nytt kontor till tjänstepersonerna. Hyresavtalet som de förhandlat fram med fastighetsägaren har dock inte godkänts av politikerna i kommunstyrelsen.

De fyra allianspartierna M,C,L och KD har velat spara och vid kommunstyrelsens möte i september fick de stöd av SD och lyckades därmed stoppa ett avtal värt 1,5 miljoner kronor per år med den privata fastighetsägaren Vasaparken AB.

Under tisdagen gjordes ett nytt försök och den här gången fanns ett sex sidor långt dokument med riktlinjer som gick att enas kring. De nya riktlinjerna ska leda till besparingar på sikt, bland annat ska kontorsytan per anställd minskas. Dessutom ska fler samlas på samma ställe – nu finns kommunens kontor på mer än tio olika adresser i centrala Linköping.

Så långt var alla politiker i kommunstyrelsen överens, men det återstod en punkt.

Den moderatledda Alliansen som är på väg att ta över makten ville att det också skulle beslutas om att "företrädesvis kommunkoncernens egenägda fastigheter" ska användas.

Det här fick socialdemokraten Elias Aguirre att läsa högt ur Alliansens egna program där följande formulering fanns. "Det är viktigt att skapa en förståelse för företagens situation och behov och se till att kommunen håller sig borta från verksamheter som kan klara sig på kommersiell bas."

Elias Aguirre framförde också att marknaden för kontorslokaler fungerar alldeles utmärkt i Linköping.

– Det finns gott om kontorslokaler på marknaden, visst ska vi använda oss av kommunkoncernens lokaler, men det är rimligt att vi här främjar den fria marknaden, sa socialdemokraten Elias Aguirre.

Moderaten Niklas Borg som tillträder som kommunstyrelseordförande vid nyår tyckte inte att detta skulle övertolkas. Efter sammanträdet förklarade han:

– Jag tror att vi egentligen är överens, vi menar bara att det är lämpligt att hyra av våra egna kommunala bolag eftersom de har lediga lokaler just nu.

Eftersom läget i kommunstyrelsen just nu kan beskrivas som lite osäkert när det gäller hur de olika partierna röstar så ledde just denna fråga till votering. Alliansen röstade då för att enbart kommunalt ägda kontor ska hyras, medan Socialdemokraterna röstade för att alla fastighetsägare ska få delta när något ska hyras.

Vid voteringen röstade Sverigedemokraterna på Socialdemokraternas förslag som därmed vann och meningen om att företrädesvis kommunkoncernens egenägda fastigheter ska användas ströks.

Problemet för personalen på miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen är dock fortfarande detsamma. Under de senaste fyra åren har förvaltningen skapat 56 nya arbetsplatser i de befintliga lokalerna genom att bland annat ta bort arkivrum och konferensrum. Nu är dessutom ett hyresavtal uppsagt eftersom huset ska renoveras och de behöver därför akut hyra mer plats.

Före förste januari måste de ha hittat kontorsplatser till 45 anställda.

I den mer långsiktiga planen för kommunala kontor som nu är beslutad ingår att kommunen inom fem år ska ha minskat antalet adresser till hälften. I genomsnitt har de anställda en kontorsyta på 28 kvadratmeter var – vilket till viss del beror på att kontoren är utspridda i olika fastigheter.

Inom de fem åren ska den genomsnittliga ytan ha minskats till mellan 14 och 20 kvadratmeter per anställd.

Läs mer: Liberalerna bytte sida.

Läs mer: Nytt kontor stoppades.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!