Scan ska hitta ny personal – drar igång utbildning

Livsmedelsproducenten HKScan rekryterar personal inom fler yrken. I Linköping satsar företaget också på en egen utbildning i styckning. "Alla som klarar utbildningen ska erbjudas anställning på anläggningen här".

Jenny Rask, 45 år, är uppvuxen på en gård utanför Linköping och har gått på Lantbruksskolan. Hon blev allergisk, bytte arbete och började på HKScan 1999.

Jenny Rask, 45 år, är uppvuxen på en gård utanför Linköping och har gått på Lantbruksskolan. Hon blev allergisk, bytte arbete och började på HKScan 1999.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2022-11-14 05:00

Det säger Dana Sharif, anläggningschef för HKScan i Linköping.

Företaget har 640 medarbetare i Linköping och producerar cirka 110 000 ton kött och charkprodukter om året. Från anläggningen i Linköping levereras köttet till kunder i hela landet.

– Vi behöver personer med kompetens inom alltifrån teknik, elektronik, IT till styckning. När delar av processen automatiseras behövs också en annan typ av kompetens. Under det senaste året har svensk livsmedelsproduktion drabbats hårt av kraftiga prisökningar till följd av pandemin, Rysslands krig i Ukraina och energikrisen. Samtidigt har livsmedelsfrågorna aktualiserats. Vi måste vara självförsörjande inte bara när det gäller livsmedel utan även när det gäller arbetskraft inom livsmedelsindustrin, säger Dana Sharif.

undefined
Dana Sharif visar hur stora HKScans lokaler i Tornby, Linköping, är på en bild tagen från luften.

I Sverige finns det inte någon nationell utbildning i styckning. Scan rekryterar därför en stor del av personalen från utlandet. Under sommaren, när personalbristen är ännu påtagligare, är företaget beroende av inhyrd personal. Därför planerar företaget att tillsammans med Arbetsförmedlingen och utbildningsföretaget Astar i Linköping starta en styckningsutbildning vid årsskiftet. 

Blir det svårt att locka folk till så ansträngande yrken som styckare/slaktare?

– Många tror att vår bransch är omodern, men vi har jobbat hårt för att modernisera den. På fem år har vi halverat antalet arbetsmiljörelaterade skador, vi har jobbat med teambildning och med rotation på arbetsplatserna. En del yrken har gått från livsmedelsarbetare till processövervakare. 

– Men när det gäller styckare och slaktare handlar det om ett extremt genuint hantverksarbete som inte går att automatisera. Vi har jobbat för att förbättra slaktprocesserna och våra kursdeltagare kommer att ha handledare och mentorer på plats, säger Dana Sharif.

Scan har redan tidigare anordnat en liknande styckutbildning och då var det cirka 200 sökande till 25 utbildningsplatser, enligt Sharif. Till slut var det ett 15-tal som klarade utbildningen och fick erbjudande om ett fast jobb. Så, sökande kommer inte att saknas, enligt honom.

Om alla 25 klarar sin kurs, finns det plats för alla?

– Ja, och det finns plats för ytterligare 25. För vi tänker sedan anordna en utbildning till.

Är de lämpligt avlönade?

– Mycket bättre än det står i vårt kollektivavtal. 

undefined
Jenny Rask, styckare på HKScan sedan 21 år tillbaka, tränar också på företagets gym.

Jenny Rask, 45, har jobbat som styckare på Scan sedan 21 år tillbaka. Hon är uppvuxen på en gård utanför Linköping och har gått på Lantbruksskolan. På Scan började hon redan 1999, men de två första åren jobbade hon på paketeringen. 

– Jag tror inte att så många tänker på att man kan bli styckare. Det är ett väldigt fysiskt jobb och det kräver att man håller sig i form och tränar. Men det passar mig bra och det fysiska är en av sakerna som jag tycker bäst om med jobbet.

undefined
"När man väl jobbar är man inne i sitt eget. Man har hörlurar på med radio och det går inte att prata med sin granne. Men på rasterna är det väldigt bra stämning mellan arbetskamraterna", säger Jenny Rask.

På styckningsavdelningen i det stora slakteriet i Tornby står styckarna på rader och tar hand om bitarna som kommer in. Jenny Rask jobbar på ackord och får betalt baserat på hur många kilo eller bitar som hon styckar.

– Vanligtvis blir det några ton på en dag. Att jobba på ackord är ingen stress för mig, man hittar en nivå som passar en. Men det tar några år innan man hittar den bästa tekniken och får upp högsta hastighet.

En del kanske tänker att det är ett ganska brutalt jobb?

– Brutalt... Nej, det tycker jag inte att det är. Det är väldigt rent, ordnat och prydligt på min station. Vi har stort fokus på säkerhet på vår arbetsplats. För den som vill finns också möjligheten att byta arbetsuppgifter över tid och lära sig nya saker.

Är du trött efter en arbetsdag?

– Klart att man kan vara trött, men det kan man ju vara vilket jobb man än har. Så slitigt är det inte. Jag har aldrig haft fysiska problem. Man vet vad man ska göra varje dag och det är inga överraskningar. Vi har också avlastningspass när vi inte går på ackord. Sen när jag är klar för dagen kan jag släppa jobbet helt när jag går hem, säger Jenny Rask.

Hur reagerar folk när du berättar om vad du jobbar med?

– Många vet inte ens att man kan bli styckare. Och många frågar "Är det inte jobbigt", eftersom man har en föreställning om att en styckare måste vara stor och stark. För jobbet krävs det uthållighet och skicklighet mer än råstyrka.  

Arbetslöshet i länet

I september var 6,9 procent av den registrerade arbetskraften i Östergötland inskrivna hos Arbetsförmedlingen.

Varannan arbetslös östgöte är långtidsarbetslös.

Arbetslösheten i Östergötland är högre än i riket som helhet där arbetslöshetsnivån var 6,6 procent.

Arbetslöshetsnivån varierar inom länet: den lägsta har Ydre, 3,6 procent – den högsta har Norrköping, 9,2 procent.

I Linköping ligger arbetslöshetsnivån på 5,8 procent. Fyra av tio inskrivna arbetslösa i Linköping är kortutbildade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!