Det konstaterar Tor Borg, chefsekonom på det statligt ägda finansieringsaktiebolaget, SBAB bank. Nyligen var han här för att träffa bolagets kunder i Linköping, som består av bland annat bostadsrättsföreningar och olika fastighetsägare. Corren har tidigare i höst beskrivit hur Linköpings bostadspriser ökat kraftigt senaste året, något som även Tor Borg noterar.
– Det är generellt sett bra drag på bostadsmarknaden i hela landet just nu. Det märks i synnerhet i tillväxtregioner som Linköping, säger han.
Lägre än vanligtHan refererar till en egen sammanställning av siffror från SCB, Mäklarstatistik och Hemnet. Utbudet har avtagit mer än det brukar på både villa- och bostadsrättsmarknaden. Samtidigt är inflödet av villor för försäljning lägre än vanligt i Linköping, cirka fem objekt i veckan mot snittet på 15 objekt. I mitten av november var cirka 40 objekt till salu i kommunen jämfört med 170 i genomsnitt för de senaste fem åren, enligt SBAB:s sammanställning. På bostadsrättsmarknaden var det 80 objekt till salu mot 90 i snitt
– På villamarknaden kan det vara ett tecken på minskat säljintresse. Men när det gäller bostadsrätter visar det på att försäljningarna går snabbare. De är inte ute på marknaden särskilt länge. Det är hög efterfrågan på i synnerhet bostadadsrätter, säger Tor Borg.
KritiskInflödet av objekt på bostadsrättsmarknaden ligger på genomsnittet för Linköping de senaste fem åren.
Tor Borg är kritisk till att det byggs för lite bostäder och att omsättningen är för dålig.
– Många väljer att bo kvar i sina villor och lägenheter i stället för att byta till något mindre. Man bor helt enkelt större än vad man egentligen behöver.
Och vad är skälet till det?
– Det finns många förklaringar. Men jag anser att det bland annat beror på en allt för stark hyresreglering. Man borde tillåta en friare hyressättning i landet. Det skulle betyda högre hyror på vissa ställen men det skulle också sänka hyrorna på andra. Som det är nu väljer man att bo större än man behöver bara för att man dels inte kan hitta en ny bostad utan vidare, dels inte hitta en billigare bostad.
ReavinstenReavinstskatten är också ett skäl enligt Tor Borg.
– Man är inte lika benägen att sälja sin bostad och flytta till en hyresrätt om man riskerar att få betala allt för mycket i reavinstskatt. Detta i kombination med att det inte byggs tillräckligt, påverkar trögheten på bostadsmarknaden.
Belåningen bland privatpersoner pekas ofta ut som en riskfaktor för svensk ekonomi. Men Tor Borg ser inte någon annalkande bostadsbubbla.
Räntan avgörande– Självklart kommer många att påverkas om Riksbanken höjer räntan. Men samtidigt har vi ett stabilt bankväsende och statens ekonomi är relativt god. Så länge Riksbanken kan använda räntan som styrmedel har jag svårt att se det.
Nyligen kom siffror om ett ökat byggande som tidningen Hem&Hyra presenterade. De visar i stället att det byggs mer nu än på över 20 år. Det är framför allt bygget av lägenheter i storstäderna som har ökat. Östergötland ligger på en åttonde plats på listan, med byggen av 363 påbörjade lägenheter.
– Samtidigt som det byggts 21 200 bostäder hittills i Sverige i år så har befolkningen ökat med nästan 70 000 personer, dvs det går mer än tre personer på varje ny bostad, kommenterar Tor Borg.