En hel pjäs på 24 timmar verkar kanske inte helt enkelt, men det är vad åtta grupper ska genomföra 8-9 mars i år. Det är föreningen Play in a day som håller i trådarna, och nu pågår förberedelserna för fullt.
– I dag ska vi skicka mail med information till deltagarna, hantera biljettförsäljning och marknadsföra, säger Anna Wikström.
Det är studenterna Anna Wikström, Wassim Seifeddine, Ida Ydremo och Tibor Tar som är med i föreningen och förberedelserna sker på Linköpings universitet. Men pjässkapandet är öppet för alla.
– Det är människor mellan 16 och 77 år som deltar, alla med olika erfarenheter, säger Anna.
Play in a day går till så att åtta grupper med manusförfattare, scenarbetare, skådespelare och regissörer får 24 timmar på sig att skapa en pjäs. Först får manusförfattarna skriva en pjäs på 12 timmar, sedan får skådespelare och regissörer repetera i 12 timmar. För att manusförfattarna inte ska kunna skriva pjäsen innan evenemanget så finns det en replik som måste vara med i varje föreställning. Förra årets replik var: ”Det ska vara roligt att ha roligt, annars finns det ingen vits med att ha roligt och då blir det tråkigt”, vilket manusförfattarna tolkade på olika sätt. Det blev komedier, draman, tragedier och en parodi på Svenska Akademien.
– Jag var lite orolig över kvalitén, men det var högt över förväntan, säger Wassim Seifeddine.
Syftet med Play in a day är att alla som vill ska få testa på att vara med i en pjäs. Anna Wikström var själv en av skådespelarna när Play in a day sattes upp i Barcelona, och hon tog med sig idén till Linköping.
– Vi vill sänka trösklarna så att fler ska våga testa, säger Wassim.
Även erfarna skådespelare får vara med, och många som var med förra året har valt att söka igen. Det var så många som sökte i år att föreningen fick lotta fram deltagarna.
– Att människor kommer tillbaka är det bästa kvittot man kan få, säger Wassim.
Att skapa en pjäs på 24 timmar innebär en del svårigheter, inte minst för föreningen som håller i evenemanget. Men arbetet är värt det.
– Det bästa är att få se föreställningarna. Se de som är med och hur glada de är, hur de har överträffat sina förväntningar, säger Ida Ydremo.
Nu hoppas föreningen att sälja slut på biljetterna till föreställningen 9 mars.
– Jag känner mig förväntansfull och spänd, säger Ida Ydremo.