Satte upp kamera – fick fast den anställda

En anställd på ett äldreboende i Linköping stal vid upprepade tillfällen pengar från äldre. Nu har kvinnan dömts till fängelse.

En anställd på ett äldreboende i Linköping stal pengar från äldre.

En anställd på ett äldreboende i Linköping stal pengar från äldre.

Foto: TT/Arkiv

Linköping2018-03-22 11:27

I januari 2016 fattade ledningen för äldreboendet det ovanliga beslutet att installera en dold kamera i en av de äldres bostadsrum. Anledningen var att det förekommit stölder på boendet. Mannen som bodde i rummet godkände kameraövervakningen eftersom han tidigare drabbats av stölder.

Vid två tillfällen den 17 februari 2016 filmades en anställd på boendet när hon stal pengar. På filmbilderna gick det tydligt att se när hon plockade fram en plånbok ur sängbordet och lade beslag på 300 kronor. Dagen därpå avskedades hon med omedelbar verkan. Kvinnan erkände stölderna och förklarade sitt agerande med att hon var inne i ett spelmissbruk.

Linköpings tingsrätt har nu dömt kvinnan för sju fall av grov stöld. Domstolen ser allvarligt på att stölderna begicks av en anställd och att de skedde i de drabbades egna bostäder. Kvinnan, som tidigare har dömts för liknande brottslighet i Norge, döms till fängelse i ett år. Hon ska även betala sammanlagt 7 200 kronor i skadestånd till de drabbade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!