Satsningen på Smedstad kan vara i fara

Mindre än ett år efter att Smedstad – kallat Sveriges modernaste ridanläggning – invigdes så har entreprenören stora problem. Vi ger inte upp utan kämpar på, säger David Wenhof, vd för Haga Stall och Omsorg AB.

Ny och fin ridanläggning, men inte helt komplett. Det har gjort att första året blivit tungjobbat för Haga Stall och Omsorg.

Ny och fin ridanläggning, men inte helt komplett. Det har gjort att första året blivit tungjobbat för Haga Stall och Omsorg.

Foto: Jeppe Gustafsson

Linköping2017-07-14 18:15

Redan innan vare sig entreprenör utsetts, eller anläggningen invigts fanns det många hästkunniga runt om i länet som satte upp ett varnande finger i luften. Kommunen begär för mycket, var den allmänna meningen. Många av dem som drev egna anläggningar valde därför att inte lägga något bud.

Ridanläggningen – som invigdes i mitten av augusti förra året – är inte bara tänkt för ryttare utan planen är att den också ska kunna användas för att sätta Linköping på kartan över stora evenemangsstäder i Sverige.

Det blev det lilla nystartade företaget Haga Stall och Omsorg som fick uppdraget, och nu driver anläggningen. Men inte utan svårigheter.

Företagets vd, David Wenhof låter aningen uppgiven när han beskriver situationen.

– Som det ser ut just nu ekonomiskt får vi det nog att gå ihop. Men vi är ett litet nystartat företag och en liten nystartad driftentreprenör. Vi har massor av erfarenhet av att driva ridverksamhet, men vi har liten erfarenhet av att samarbeta med kommunala förvaltningar. Så ja, det är tungt, säger han.

Enligt Wenhof ligger svårigheterna från hans sida i att det handlar om ett trepartssamarbete. Lejonfastigheter som äger anläggningen, kultur- och fritidsförvaltningen som hyr den och så hans eget företag som ska sköta driften.

– När inte kommunens olika delar är överens om hur avtalet ska tolkas så är det vi som driftentreprenörer som drabbas, säger han.

Han drar ett exempel på oförutsedda kostnader. Gödselhanteringen har varit en sådan kostnad. Enligt avtalet, hävdar han, skulle utgödslingen skötas automatiskt. Men det har inte fungerat och därför har företaget tvingats ha personal som – fyra timmar varje dag, alla dagar i veckan – har vaktat gödselhanteringen.

– Det var inte vi förberedda på och har inte kostnadstäckning för, säger han.

Andra frågor kan handla om brister i köket eller för hala golv i hästarnas boxar.

– Små saker som hela tiden tar vår tid. Jag vill utveckla verksamheten, inte lägga tid på att tolka avtal.

Trots att han medger att driften är tung så har han bara lovord för samarbetet med, och stöttningen från Kultur- och fritidsförvaltningen.

– Utan stödet därifrån hade vi faktiskt inte mäktat med så länge som vi gjort.

Men ännu har David Wenhof och de andra delägarna i företaget inte kastat in handduken. Han är fortfarande optimist, försäkrar han. Han berättar om nya saker som händer, som fritidsverksamhet i anläggningen. En kock kommer också att finnas på plats i restaurangen/cafeterian från och med september vilket gör att den delen av anläggningen kan få mera normala öppettider. I höst och i början av nästa år finns större tävlingar inplanerade.

Det är helt nödvändigt att ha andra verksamheter i anläggningen. Bara ridskola räcker inte till för att det ska gå ihop, konstaterar David Wenhof.

Du har ju själv skrivit på avtalet, vilket ansvar har du för att det har blivit så här?

– Det mesta av de problem vi stött på är sådant vi inte kunde ha en aning om. Man förutsätter att avtal hålls. Där måste man känna tillit som entreprenör. Man har att göra med en stor organisation som är till för medborgarnas bästa.

Haga Stall och Omsorg har fått extra pengar från Kultur- och fritidsnämnden. I slutet av maj undertecknade Wenhof och Cecilia Gyllenberg Bergfasth ett avtal som har gett företaget 890 000 kronor.

Om du, när du skrev på avtalet hade vetat det du vet i dag, hade du skrivit på då?

Wenhof gör en paus.

– Tveksamt, säger han till slut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!