Satsningen är som bortblåst

Det blir inget nytt vindkraftbolag i Linköping. Koalitionens nederlag i Tekniska verkens styrelse satte stopp för vindsnurror. Nu finns förhoppningar om en ny lokal "energiuppgörelse" över partigränserna.

Som bortblåst. Något nytt energibolag för vindkraft blir det inte i Linköping. Inte nu i alla fall.

Som bortblåst. Något nytt energibolag för vindkraft blir det inte i Linköping. Inte nu i alla fall.

Foto: Mia Karlsvärd

Linköping2016-06-14 05:30

Det tänkta energibolaget har orsakat heta diskussioner sedan Koalitionen presenterade sin idé. Alliansen har inte varit nådig i sin kritik, som framförallt har gällt det ekonomiska risktagandet. När beslutet fattades, om att inte ge ledande personer i Tekniska verken möjlighet att ta på sig ytterligare uppgifter i det tänkta bolaget, gick luften ur. Visserligen sa kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund (S) att splittringen i Tekniska verkens styrelse inte påverkade stadshuset och satsningen skulle genomföras som planerat.

Ingen vindkraft

Men någon satsning på ett vindkraftsbolag ser det inte ut bli. Inte nu i alla fall. Däremot ska det bli samtal över partigränserna om hur målet koldioxidneutralt Linköping 2025 ska nås. Kommunalrådet Nils Hillerbrand (MP) är den som står bakom inbjudan som möjligen är ett svar på det öppna brev om förutsättningslösa samtal, som Alliansen skrev i början av juni.

– Vi måste börja om och få till en klimatsatsning med förnybar energi med de 100 miljoner vi har i vår investeringsbudget, säger han.

Är det kört för vindkraften nu?

– Nja, tanken har aldrig varit att vi skulle ha ett bolag enbart för vindkraft. Det har handlat om ett bolag för förnybar energi och skulle lika gärna kunna var solkraft, men det är mindre lönsamt än vad vindkraft är i dag. Vi får se vad vi landar, kanske i en helt annan konstruktion i vår klimatsatsning, säger Nils Hillerbrand.

Bra men för dyrt

Att vindkraftstanken varit så motarbetad av Alliansen har inte, enligt oppositionens kommunalråd Muharrem Demirok (C), berott på att vindkraft är dålig.

– Tvärtom, det är jättebra men inte ekonomiskt lönsamt just nu, säger han. Men påpekar att köp av befintliga vindkraftverk inte gör ett dugg nytta för miljön.

Så vilka är alternativen om både vindkraft och solkraft går bort av ekonomiska skäl?

Christian Gustavsson (M), också han kommunalråd i opposition, tycker att fokus skulle ligga mera på att minska utsläppen istället för att öka elproduktionen – som ju tanken med ett nytt energibolag hade varit. Han påminner också om att kommunen är en stor fastighetsägare och att man i den egenskapen kan göra mycket.

– Sedan tror jag att vi som stad måste kunna tillgodoräkna oss privata insatser som görs på miljöområdet och också förlita oss på den tekniska utvecklingen.

I slutet av veckan ska diskussionen inledas. Om nio år ska målet vara nått.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om