Under tisdagen presenterades budgeten för hela Linköpings kommun men redan i fredags redogjorde Elias Aguirre (S), ordförande för barn- och ungdomsnämnden, tillsammans med Linnea Jägestedt (M), ordförande i bildningsnämnden, för satsningen inom utbildningssektorn.
Främst handlade det om de 50 miljoner kronor som tillförs barn- och ungdomsnämnden.
– Att vi kan göra den här satsningen handlar dels om att vi i grunden har en välskött kommunal ekonomi. Men också att vi har klarat av att ta tuffa beslut: att lägga ner verksamheter i både skolor och förskolor under första delen av mandatperioden. Det ger oss förutsättningar att nu kunna satsa. I stället för att lägga pengar på att hålla igång fler verksamheter kan vi lägga de pengarna på inte minst personal då, säger Elias Aguirre (S).
– Vi vill se till att få en god arbetsmiljö för både barn och vuxna i förskolan. Det handlar om att arbeta pedagogiskt och med utbildning i förskolan. Vi vill att barnen ska utvecklas, lägga en bra grund inför skolan och då behöver man ha tillräckligt med personal. Vi har sett att läget är tufft i förskolan, vi ser att personalen larmar om det och det är högt prioriterat för oss att möta upp det med en satsning.
Nedläggning av verksamheter på skolor och förskolor har lett till att det finns fler barn och elever på andra skolor, vilket givetvis påverkar arbetsmiljön. Blir det inte att ni släcker bränder som ni själv har skapat nu?
– Nej, det skulle jag inte säga. De här bekymren som skolan har dragits med har vi haft sedan tidigare också. Det vi kan göra nu är att öka personaltätheten framför allt på förskolan på ett sätt som vi inte har haft tidigare i Linköping, svarar Elias Aguirre.
Pengarna ska också gå till att utöka möjligheten att ha undervisning i mindre grupper på skolorna.
– Vi ser ett ökat antal elever som inte klarar av den vanliga klassrumsmiljön utan behöver ha undervisning i mindre grupp, säger Elias Aguirre.
Under fredagens presskonferens framkom också att kommunens gymnasieskolor får en utökad satsning på fem miljoner kronor. Pengarna ska gå till elever som riskerar att inte klara gymnasiexamen och är i behov av extra stöd.
– Vi vill skapa förutsättningar för att målgruppen ska kunna nå gymnasieexamen, säger Linnea Jägestedt (M), ordförande i bildningsnämnden.
Hur då?
– Det har vi inte landat i exakt just nu, det kommer i internbudgeten. Men vi kollar på flera olika möjligheter, det kan till exempel vara personalförstärkning, det kan vara praktiksamordnare, heltidsmentor eller resurslärare. Det kan vara så att man kollar på att bredda introduktionsprogrammen på ett annat sätt - så att eleverna får andra förutsättningar att hitta rätt väg när de kommer in på introduktionsprogrammen.
Barn- och ungdomsnämnden är en stor verksamhet, budgeten ligger på 3,9 miljarder kronor och arbetet är inte klart med den här satsningen poängterar Elias Aguirre.
Hur stor skillnad gör 50 miljoner kronor då?
– Vi kommer rikta de till förskolor där vi ser att man har långa vistelsetider i förskolan, det vill säga där vi ser att barnen är i förskolan från 7–17. Då tänker jag det här landar på verksamheter där pengarna kommer att göra konkret skillnad, säger han.