Satsning på visualisering får miljoner

Visual Sweden får nu luft under vingarna. Statliga Vinnova satsar 19 miljoner de första tre åren. Totalt kan det bli 100 miljoner på tio år.

Anders Ynnerman i domteatern på Norrköpings visualiseringscenter.

Anders Ynnerman i domteatern på Norrköpings visualiseringscenter.

Foto: Peter Jigerström

Linköping2016-03-11 09:30

Nu är det klart att det nystartade regionala initiativet Visual Sweden får finansiering i upp till tio år från Vinnova-tävlingen Vinnväxt. Bland annat LiU, Region Östergötland och ett 50-tal företag är inblandade i ansökan till Vinnova.

– Konkurrensen har varit stenhård. Vi har slagit ut andra stora projekt i andra delar av landet. Det är ett av många bevis på att Östergötland är ett självklart innovationscentrum inom visualisering och bildanalys i Sverige, säger Anders Carlsson, processledare.

De första tre åren får Visual Sweden 19 miljoner kronor som kommer från Vinnova, men i principbeslutet finns plan för en tioårig finansiering. Till detta kommer närmare 10 miljoner kronor från Region Östergötland, Linköpings kommun och Norrköpings kommun. Ytterligare tio miljoner tillkommer i form av arbetsinsatser från näringslivet.

– Det här skapar arbetstillfällen i länet, både på universitetet och privat. Kopplat till enbart finansieringen kan man uppskatta det till 20–30 tjänster i den första etappen, allt från heltid till kanske tioprocentiga deltidstjänster. Och allt från innovationsexperter till programmerare. Vi tror att studenter kommer att söka sig hit, säger professor Anders Ynneman.

Några stora organisationer som kan ha användning av att visualisera stora mängder information är sjukhusen, SMHI, Luftfartsverket och Nationellt forensiskt centrum:

– Man kan tänka sig att man samlar bilder från övervakningskameror och skapar en 3D-visualisering av en brottsplats. Användningsområdena är oändliga, säger Anders Carlsson.

Samtidigt närmast kryllar det av företag som på olika sätt arbetar med visualisering i Östergötland, med viss koncentration till Linköping och Norrköping. Ett konkret exempel är Sectra med sitt visualieringsbord. Enligt Anders Carlsson var det en lätt match att få med företagen i nätverket.

– Det finns en otrolig vilja att delta. Jag blev lite förvånad, eftersom det annars kan vara lite svårt att starta nätverk. Småföretag ofta har fullt upp med sitt.

Vad skapar det här för möjligheter i Östergötland?

– Potentialen och världsmarknaden finns i den här branschen, vi känner oss väldigt säkra på det. Vi märker att andra företag i Sverige kontaktar oss nu. Vi har i vår ansökan talat om en tillväxt på 80 procent inom den här tioårsperioden. Branschen spås en genomsnittlig tillväxt på sex procent per år. Många av företagen har en betydligt högre tillväxt.

Han tycker att det är märkligt att de största och namnkunnigaste världsledande företagen (utan att nämna Google och Microsoft) inte finns i Östergötland.

– Internationella IT-aktörer borde ha kontor i Östergötland. De skulle kunna ha utvecklingsavdelningar här. Vårt namn "Visual Sweden" kan låta kaxigt. Men det är egentligen naturligt marknadsföra oss så eftersom "Sweden" är ett starkt varumärke internationellt.

Forskningen från Visualiseringscenter och Centrum för medicinsk bildvetenskap och visualisering anses ligga i världsklass. Dessa blir utgångspunkt i verksamheten, men meningen är att det snabbt ska bli verkstad genom att man skapar så kallade demonstratorer, laboratorier och mötesarenor.

– Det är miljöer där deltagarna kan mötas och testa sina idéer och testköra exempelvis olika data och se hur man kan visualisera något. Vi kommer att jobba på tvären, det vill säga vi kommer att sätta ihop vitt skilda företag med varandra. Det är då det händer spännande saker, säger Anders Carlsson.

Visual Sweden

År 2030 ska storstadsregionen Linköping–Norrköping vara en av Europas mest attraktiva innovationsmiljöer och en internationell nod för visualisering och bildanalys. Det är den övergripande tanken bakom den östgötska ansökan till statliga innovationsmyndigheten i Vinnovas tävling Vinnväxt, som nu utsetts som en av tre vinnare. Bakom initiativet Visual Sweden står Linköpings universitet, Region Östergötland, Mjärdevi Science Park och Norrköping Science Park, flera av de myndigheter som finns i regionen och ett 50-tal stora och små företag.

Vinnova har nu fattat principbeslut om tioårig finansiering och formellt beslut om 19 miljoner kronor för de tre första åren. Till detta kommer närmare 10 miljoner kronor från Region Östergötland, Linköpings kommun och Norrköpings kommun. Totalt under tioårsperioden handlar det om 100 miljoner kronor i insatta medel plus betydande arbetsinsatser hos företag och andra organisationer.

Se mer: www.visualsweden.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!