Kommunstyrelsen har avsatt pengar till två ettåriga projekttjänster. Azad och Shirwan heter brottsförebyggarna som fick jobbet i konkurrens med många sökande. Så här tidigt i arbetet vill de dock inte gå ut med efternamn eller ställa upp på bild, eftersom de först vill se till att vinna ungdomarnas förtroende.
De ska arbeta över hela Linköping, men Berga, Ryd och Skäggetorp är prioriterade. Azad har tidigare arbetat som fritidsledare i de flesta stadsdelar och Shirwan har jobbat både i krogbranschen och med ungdomsidrott, så de är redan välkända personer för många ungdomar.
De jobbar redan nära med Sociala insatsgruppen och polisen. Sina första veckor på jobbet har de främst ägnat åt att knyta kontakter med skolor, fritidsgårdar och olika myndigheter.
– De har varit öppna och glada för att vi finns på plats. De är samarbetsvilliga, säger Shirwan.
Uppdraget är att jobba stödjande, motiverande och uppsökande mot ungdomar i åldrarna 10 till 20 år och hjälpa dem vidare till olika myndigheter eller ideella organisationer. Sociala insatsgruppen, Mini-Maria, Unga Kris, Kunskapstorget är exempel de själva ger, men det handlar också om att få dem till skolan eller hjälpa dem att få jobb.
– Det viktigaste är att det blir rätt för dem, inte om det är en kommunal eller ideell verksamhet, säger Katharina Eklund, gruppledare på brottsförebyggande gruppen i Linköping.
– Vi känner så mycket folk i restaurangbranschen och på andra ställen, så vi kan försöka hjälpa dem att få jobb också. Men han eller hon måste själv ta första steget, säger Shirwan.
Varför tror ni att ungdomarna ska vilja vända sig till just er?
– Vi är ingen myndighet och ingen polis. Vi försöker nå fram så att de känner sig trygga. Det gäller att hitta balansen mellan jobb och vänskap, säger Shirwan.
– Många känner ju oss sen tidigare, och sprider det här vidare. Vi hoppas att de själva ska söka upp oss, säger Azad.