Särskoleelever kan få ersättning

Nio elever har varit inskrivna på särskolan trots att de inte har någon utvecklingsstörning.

LINKÖPING2012-08-28 07:00

- Linköpings kommun har en moralisk skyldighet att kompensera ungdomarna, hävdar Peter Nolinge (MP) som också sitter i Bildningsnämnden.

Kravet på ekonomisk ersättning till eleverna finns i en interpellation som kommer att tas upp på dagens möte i kommunfullmäktige. Miljöpartiet har tre frågor till alliansens ledmöter. Kommer fler elever som är inskrivna i gymnasiesärskolan i kommunen att utredas, liksom elever som har hunnit avsluta sina studier? Är de felplacerade eleverna är berättigade till kompensation från kommunen för att kunna återta sina studier?

Miljöpartiet vill också veta om kommunen är beredd att kompensera dessa elever även innan ett eventuellt vägledande beslut från Sveriges kommuner och Landsting fattas.

Börja om sina studier

Det var i samband med projektet "Koll på läget" i Linköping, som felplaceringarna uppenbarades. Nya bedömningarna ledde till att nio elever, av totalt 140, inom gymnasiesärskolan i Linköping skrevs ut från gymnasiesärskolan och erbjöds fortsatt skolgång inom den vanliga gymnasieskolan.

- Detta är elever som förlorat ett antal år i sin skolgång och måste börja om sina studier till följd av felplaceringen. För många elever kan studielån bli aktuellt, säger Peter Nolinge. .

Linköping är inte ensam om att ha felplacerat elever. När Skolinspektionen nyligen granskade 58 kommuner fann man felaktigheter i placeringarna av elever i samtliga kommuner. Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) utreder vad som gäller ekonomiskt för dessa ungdomar.

Inget hindrar kommunen

- Men det är inget som hindrar att en kommun redan idag väljer att stå för kostnaderna för återtagande av förlorade studier, vilket också förordas av Skolinspektionen, säger Peter Nolinge.

I samband med att Linköpings kommun erkände att de nio elever befann sig i fel skolform lovade Bildningsnämndens ordförande Carina Boberg (FP) skärpta rutiner, bättre hantering vid inskrivningar och fler utvärderingar under skoltiden, för att tidigare fånga upp eleverna som hör hemma i grund- eller gymnasieskolan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!