Sara och Lukas har inte haft sex på ett år

Sexlivet har varit tufft för Sara och Lukas. Gamla sår har rivits upp och det funkar inte. Nu går de på sexterapi för att kunna ligga igen. "Det var första gången han såg hur bitter och arg jag var", säger Sara.

Det östgötska paret Sara och Lukas har tagit hjälp av sexterapi för att få igång sitt sexliv. Paret på bilden är inte Sara och Lukas.

Det östgötska paret Sara och Lukas har tagit hjälp av sexterapi för att få igång sitt sexliv. Paret på bilden är inte Sara och Lukas.

Foto: Mostphotos

Linköping2024-02-18 17:00

Det är så lätt och rätt i början. Året är 2021 då Lukas och Sara matchar på Tinder. De går på den klassiska promenaddejten och blir snabbt intresserade av varandra.

– Vi var så nyfikna och det var svårt att hålla sig ifrån varandra, säger Lukas. 

Sexet var fantastiskt i början. Men sen hände det något. När tiden gick började de känna efter och då kom deras gamla sår upp till ytan. Såren skav ihop och ledde till att de slutade ha sex. Nu har de inte legat på över ett år. 

För innan Lukas träffade Sara såg han på sex på ett annorlunda sätt:

– Jag gjorde mycket våld mot mig själv i min sexuella resa. Har trott att “det här är vad jag ska göra” och kört på vad som förväntas av mig. 

Men med Sara vågade han känna efter vad han ville sexuellt och då började han säga nej ett par gånger i rad. Det fick henne att känna sig rädd att göra fel. 

Sara inflikar:

– Jag visste inte vad han ville och det kunde ändras från en stund till en annan. Då blev det väldigt svårt för mig och jag började bli väldigt frustrerad. För jag visste inte vad jag kunde göra och vad som blev rätt och vad som var fel. Det blev inte tydligt längre. Jag blev så låst, var så rädd och kunde inte slappna av. 

undefined
Paret har gått på terapi tidigare. Sara har gått på psykodynamisk terapi, bland annat, i över sju år för att bearbeta trauman hon varit utsatt för. De tycker att man ska söka hjälp om man kämpar med sexlivet.

För Sara är det viktigt med tydlighet och hennes sexlust dör utan den. 

– Jag kommer från att ha varit i en våldsam relation med sexuellt våld och även blivit utsatt i väldigt många av mina partnerskap efter det. Tydlighet och trygghet är grunden för min sexlust och det blev inte tydligt längre.

Lukas tänkte under året att det säkert löser sig med sexlusten. Att de kommer kunna ha sex igen. Men problemet blev större och ett år senare fick Sara nog. 

– Det var första gången han såg hur bitter och arg jag var över det här. Under lång tid var det här väldigt viktigt för mig men det kände inte Lukas av. Tills jag sa “jag blir så jävla förbannad på dig”.

Efter det samtalet började Lukas att söka hjälp:

– Det har varit en jävla uppförsbacke. Det var liksom kört att söka sig kommunalt, fick ingen hjälp och det kändes hopplöst, säger han.

Efter att ha haft sina omgångar i vården, blev han tipsad om den sexolog som paret får hjälp av idag. Nu går de på sexterapi regelbundet i Linköping.

– Det har gått jättebra och det känns som att det behövs, för hon kan ibland förtydliga saker så att det blir lättare att kommunicera kring det, förklarar Sara.

Lukas och Sara känner att de får flera verktyg av sexologen. De har testat tantra och nu ska de flörta mer med varandra i vardagen. Trots att de går på sexterapi känner de sig fortfarande inte redo för att ligga och längtar efter att ha sex igen.

–Hur vi når dit är svårt, men vi litar mycket på vår sexolog. Men nu är det en sån låsning för mig och vi behöver vänta in mig, säger Sara.

Paret säger att de har en trygg kommunikation och är fysiska med varandra på andra sätt:

– Vi håller om varann och kramas, det har gjort att vi har överlevt det här utan att bara bli vänner. Det har alltid funnits en fysisk närhet, den har bara inte varit sexuell, förklarar Sara. 

Det bär eller brister inte med sex. Men hade det varit en total fysisk abstinens, då hade jag blivit tokig, säger Lukas. 


Hur känns det att gå i sexterapi?

– Det känns jättebra och är väldigt givande. Det är som att vi är två personer som inte kan köra bil som ska köra bil ihop. Det är inte någons fel, det är våra sår bara. Men nu har vi en plan och en chaufför.

Vad gör att ni orkar fortsätta kämpa?

– Att vi har en så jävla bra relation. Vårt enda problem är sexet. Vi har hopp. 

Sara och Lukas heter egentligen något annat.

Behovet att fixa sitt sexliv bland singlar och par är större än någonsin. Trycket på sexterapi har ökat i år jämfört med tidigare år. Det vittnar flera sexologer som Corren pratat med. Emelie Backlund, legitimerad psykoterapeut och sexolog i Linköping har märkt av ökningen på sin mottagning. 

undefined
Emelie Backlund jobbar som legitimerad psykoterapeut och sexolog. Hon har sett att fler vill gå på sexterapi. Förra året fick hon förfrågningar två gånger i månaden och nu har det blivit minst en i veckan.

– Det är ett ämne som syns överallt och sociala medier lyfter det mer. Stress i samhället sätter sig på sexlivet och påverkar oss. Krav ställs längre fram i relationen och det kan bilda missnöje, säger hon och fortsätter:

undefined
Emelie Backlund brukar göra en lustenkät med sina klienter. Det går utpå att man skriver om vilka grejer som höjer eller sänker ens lust. Till exempel, alkohol, erotiskt material, sexleksaker eller att göra sig fin för varandra. Hon har sett att flera klienter blivit hjälpt av det.

– Det blir tråkigt när man inte jobbar på sexlivet eller inte orkar ta hand om det. En relation behöver man investera och jobba på.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!