Sanering av asbest skapade oro

En asbestsanering på Jobb- och kunskapstorget i Linköping har skapat oro bland de anställda.

Jobb- och kunskapstorget i Linköping.

Jobb- och kunskapstorget i Linköping.

Foto: Ulrik Svedin

Linköping2018-03-20 16:00

Det handlar om en vattenskada som ledde till att man upptäckte asbest under golvet i ett toalettutrymme i fastigheten på Nygatan som ägs av fastighetsbolaget Hemfosa. Samtidigt pågår ett arbete med ventilationen i huset. Det har funnits en oro bland kommunanställda kring asbestupptäckten. Det är hög genomströmning av besökare på Jobb- och kunskapstorget, och på bottenplanet i fastigheten finns butiker. Huvudskyddsombudet från Akademikerförbundet SSR, Christina Gustafsson, säger så här:

– Just nu känner jag mig lugn. Men många har varit oroliga, även jag som medarbetare och skyddsombud eftersom asbest är så laddat. Men fastighetsägaren och byggentreprenören säger att de följer föreskrifterna för sanering.

Enligt enhetschefen Karin Sköld fanns det lite oro bland personalen i förra veckan men det ska nu ha gått över.

– Det var snabbt åtgärdat. När byggföretaget såg att det fanns asbest, gjorde man en anmälan till Arbetsmiljöverket, och sedan gjorde man saneringen, säger hon.

I fredags träffade byggföretaget Byggrosen de anställda för att svara på frågor.

– Saneringen handlade om ett två kvadratmeters golv, där underskiktet innehöll asbest. För oss är det ett ganska rutinartat arbete. Det ser ofta ut så i gamla hus, säger Daniel Wallman på Byggrosen.

Malin Lindman, förvaltare på Hemfosa, understryker att arbetet med ventilationen följer planen.

– Det arbetet ska vara klart inom några veckor och det är inte kopplat till upptäckten av asbest, säger Malin Lindman.

Vad är asbest?

Asbest är ett samlingsnamn på flera mineraler som finns i naturen. Asbest har använts länge på grund av dess värdefulla tekniska egenskaper. Det finns ofta på många ställen i gamla hus, exempelvis i kakelfogar och som isolering, eller i underskikt till plastmattor. När man bearbetar material med asbest frigörs fibrer som svävar i luften under lång tid eftersom de är mycket lätta och tunna. Dessa kan orsaka flera allvarliga lungsjukdomar som till exempel cancer. En typ av asbest förbjöds 1976, och 1982 kom ett totalförbud.

Källa: Främst Arbetsmiljöverket, www.av.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!