Det är Linköpings kommun som fixat själva kullen med sand och jord – och en markduk för att hindra ogräs. Nu har ideellt arbetande män och kvinnor från föreningen Linköpings ekopark tagit över och ska se till att bin och insekter får obegränsat med mat.
– Jag fick en förfrågan från kommunen och tänkte att det här är ett idealiskt arbete för föreningen och inte bara för mig. Nu är vi ett kärngäng som samlas när vi har tid och jobbar tillsammans, säger projektledaren Alf Karlsson.
Linköpings ekopark har under flera år planterat växter på olika platser runt Tinnerö eklandskap, bland annat vid den nybyggda entrén vid Fröbergets parkering.
Ekoparkens arbete är populärt och kommunen vill att fler platser ska bli fina områden med ängsväxter, bland annat runt Halshöga gård och vid Tinnerö loge.
– Vi är väl inga ungdomar nån av oss, men vi gör så mycket vi kan och orkar, säger Anna-Lena Wenner.
Engagemanget i föreningen med att plantera ut ängsväxter började för fem-sex år sedan, då i liten skala med drygt tio sorter. Numera är det runt 50 olika sorters ängsväxter som föreningen driver upp i och runt föreningsstugan på Fröberget. Antalet plantor som planterats går att räkna i många tusentals.
– Vi har skördat frön som är genetiskt anpassade till det här området. Samtliga är tagna i närheten, säger Alf Karlsson.
Vid Smedstad dammar är tanken att det ska blomma under hela säsongen.
– Fröna är plockade från växter som blommar olika tider på året. Det gör att bin och insekter har föda hela tiden, säger Alf Karlsson.
Det är en lång och utdragen process för att få fram plantor. Frön från utvalda växter samlas in under sommaren och hösten, sådden sker antingen sen höst eller tidig vår och omskolning till en mindre kruka sker under april.
Typiska ängsväxter som gullviva, liten blåklocka, axveronika och ängsvädd planteras i mängd, men även den kommunala ansvarsarten ärtvicker finns med.
– Hela kullen blir som en pollenstation till sandlevande solitärbin och andra pollinerande insekter, men kommer till nytta även för nattfjärilar och steklar, berättar Alf Karlsson.
När växterna väl är planterade kommer det framöver att behövas en del ogräsrensning.
– Mycket jobb återstår här, men ängsväxter är bra för att de tål torka, säger Alf Karlsson.