Att våldtäkt är ett tabubelagt ämne har varit tydligt för Kvinnojouren i Linköping.
– Många kvinnor har svårt att öppna upp sig och prata om våldtäkt. Så de behöver stöd, säger Anna Ekendahl, verksamhetssamordnare för Kvinnojouren och Tjejjouren i Linköping.
Kvinnojouren och Tjejjouren i Linköping är en ideell förening som ingår i Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige. De har länge erbjudit samtalsstöd för våldsutsatta kvinnor i form av individuella samtal. Under hösten drar de igång med en ny sorts stöd.
– Vi har sett att kvinnor efterfrågat gruppsamtal.
Gruppen kommer att samlas 15 gånger under hösten för att prata om saker som känslor, skam och framtiden. Och bearbeta själva våldtäkten.
– I grupp blir det påtagligt att man inte är ensam. Man får höra andras berättelser, det ökar känslan av gemenskap i det svåra, säger Anna Ekendahl.
På senaste tiden har sju våldtäkter anmälts i Linköping. Enligt Brottsförebyggande rådet, BRÅ, anmäldes 84 våldtäkter i kommunen 2016, och mörkertalet är stort.
– Utifrån det som hänt senaste tiden känns det ännu viktigare att komma igång.
När gruppsamtalen drar igång beror på hur många som anmäler sig. Nu jobbar föreningen med att sprida information om initiativet.
– Vi har skickat ut information till ungdomsmottagningar, vårdcentraler och liknande.
Att veta att man blivit våldtagen är inte alltid lätt, enligt Anna Ekendahl.
– Om man funderar på om man blivit utsatt för en våldtäkt kan man höra av sig till oss. Vi lyssnar även om du är osäker på vad du utsatts för.