Sämsta året för svarthakedopping

Bara fem par svarthakedoppingar har genomfört lyckade häckningar i Linköping den här säsongen.

Efter några år minskar ofta antalet svarthakedoppingar i nyanlagda våtmarker, eftersom fisk konkurrerar med dem om födan. Arkivbild från 2010 i Rosenkällasjön.

Efter några år minskar ofta antalet svarthakedoppingar i nyanlagda våtmarker, eftersom fisk konkurrerar med dem om födan. Arkivbild från 2010 i Rosenkällasjön.

Foto: Tord Olsson

LINKÖPING2014-07-22 14:00

Fyra av dem finns i Ekängssjön, som är den senaste i raden av nyanlagda våtmarker i och i närheten av Tinnerö eklandskap. Totalt har de fött fram sju levande ungar. Det femte paret finns i Södra dammen vid Gärstadverket. Resultatet för svarthakedoppingarnas häckning är det sämsta på tio år sedan Linköpings kommun började skapa nya våtmarker i södra Linköping.

Trots att åtgärder vidtogs i höstas både i Rosenkällasjön och Frökärret för att gynna svarthakedoppingen så bidrog inte det till några lyckade häckningar där i år. Ytterligare åtgärder planeras till hösten och vintern, enligt kommunekolog Anders Jörneskog.

Svarthakedopping är en av Linköpings tolv ansvarsarter. Arten gynnas av nyanlagda våtmarker och hittade snabbt till Rosenkällasjön, Edhagasjön och Frökärret när de var nya. Som mest har här häckat ett 30-tal par under en och samma säsong. I södra delen av Linköping finns de i år endast i Ekängsdalen. Svarthakedoppingar lever av vattenlevande insekter och missgynnas när fisk letar sig in i våtmarkerna och konkurrerar med dem om födan.

12 ansvarsarter

Linköping har tolv arter kommunala ansvarsarter.

Det betyder att kommunen beslutat att ta ett särskilt ansvar för dem när det gäller deras nationella överlevnad.

Dessa arter är: läderbagge, dårgräsfjäril, kungsfiskare, spetsnate, fisken asp, ärtvicker, bombmurkla, rödspov, trumgräshoppa, kalkgrynsnäcka, svarthakedopping och ekpricklav.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om