Linköpings kommun har haft ett avtal med Stadsmissionen som ordnat med sängplatserna. Från början var det en lösning på en akut situation där människor från främst Rumänien och Bulgarien riskerade att frysa ihjäl.
Nu har verkligheten förändrats.
Dels är det färre tiggare som kommer, dels verkar det vara samma individer som återkommer med viss regelbundenhet. Enligt Stadsmissionen handlar det om ungefär 60 individer.
– Det handlar inte längre om några människor som plötsligt behöver hjälp. Det är rimligt att den som regelbundet vistas i Linköping också ordnar sitt eget boende, säger Daniel Andersson (L), ordförande i omsorgsnämnden.
Daniel Andersson har kvar grundinställningen att den som hamnar i nöd ska hjälpas och är därför beredd att inför kommande vinter ha en beredskap om det skulle bli riktigt kallt samtidigt som det finns människor utan sängplats i staden.
– Det måste vi hantera och där får vi återkomma i höst med hur vi gör, säger han.
En hel del av hjälpverksamheten kring tiggarna kommer dock att finnas kvar – det är endast sängplatserna som dras in. Omsorgsnämnden fattade beslutet under onsdagen och i samma beslut ingår också en ny överenskommelse med Stadsmissionen. Organisationen ska fortfarande ta hand om människor som lever utanför välfärdssamhället.
De ska fortsätta att hålla matserveringen öppen och de ska också fortsätta med rådgivning och erbjuda möjlighet för människor att sköta tvätt och hygien. Enligt Stadsmissionen hade de under den gångna vintern i genomsnitt 21 personer som åt i deras lunchservering varje dag – de allra flesta medborgare i Rumänien.
Enligt överenskommelsen ska kommunen betala cirka 800 000 kronor till Stadsmissionen för verksamheten under kommande vinterhalvår.