Sämre samarbete ger sämre klimat

Självgodhet och ovilja till samarbete ligger bakom Linköpings tapp från plats 28 till 46 på Aktuell hållbarhets kommunranking, menar Muharrem Demirok (C).

Muharrem Demirok (C) vill ha mer samarbete från majoritetens sida och Rebecka Hovenberg (MP) vill se mer engagemang från oppositionen.

Muharrem Demirok (C) vill ha mer samarbete från majoritetens sida och Rebecka Hovenberg (MP) vill se mer engagemang från oppositionen.

Foto: Bänkt Olsson / Anders Törnström / Anita Ekstedt

Linköping2018-08-09 18:30

Kommunens stora klimatmål är att bli koldioxidneutrala till 2025. Ett nästintill omöjligt mål med dagens klimatpolitik, tror Muharrem Demirok, kommunalråd i Linköping.

– Den stora satsningen som Koalitionen gjorde var vindkrafbolaget man försökte få igång med Tekniska Verken. När det sen föll pladask har egentligen ingenting gjorts som tagit oss närmare målet 2025. Det har mer varit småsaker som fixats, säger han.

Läs mer: Satsningen är som bortblåst

Rebecka Hovenberg (MP), kommunalråd i Linköping, besvarar kritiken.

– Om vi pratar rankingar bör man även nämna att Linköping producerar mest solenergi av alla kommuner, att vi är den nästa bästa cykelstaden och kommit trea i prisutdelningen för arbetet med el-laddstolpar.

– Sen finns det inte en snabb stor lösning utan vi måste jobba brett på flera områden, vilket vi har gjort. Vi har till exempel lagt 200 miljoner på förbättrad cykel- och kollektivtrafik samt gett kommunala bolagen tydliga ägardirektiv så att de måste bidra till koldioxidneutralitet, säger hon.

Revan i Linköpings klimatsamarbete härstammar från när majoriteten kom till makten 2014, menar Demirok. Koalitionen sa då att de ville göra en "rivstart" med klimatarbetet.

– Jag mötte många som kände sig stötta av det där med "rivstart", att man plötsligt avfärdade allt klimatarbete som gjorts i 30 år i Linköping. Sen bjöds vi aldrig in och majoriteten hade sina egna överläggningar och sa sen man att ”Nu ska vi göra såhär”, säger han.

– Jag har förstått i efterhand att många tog illa upp av "rivstarten", därför har jag verkligen försökt bjuda in till dialog med gruppledarna om vårt miljö- och klimatarbete. Så jag blir faktiskt lite förvånad över att han (Demirok) säger att han inte blivit inkluderad, säger Rebecka Hovenberg.

Däremot är båda överens om att klimatarbetet är ett långsiktigt arbete, vilket syns på klimatmålet 2025.

– Det var därför vi valde 2025 som mål, med längre horisont och tydliga ramar. Drömmen då är att de flesta kör fossilbränslefria bilar och att vi fått bort mikroplasterna, säger Muharrem Demirok.

– Jag håller helt med Demirok, självklart ska vi satsa långsiktigt. Utsläppen skulle behöva sjunka snabbare för att nå målet 2025 men jag tror absolut att det är möjligt. Vi måste anstränga oss och därför vill jag gärna bjuda in alla partierna att komma med sina bästa förslag, säger Rebecka Hovenberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!