Så ska nya Tinnis se ut – här är vinnande förslaget

Tinnerbäcken lyfts upp ovan jord, men med en kulvert under Hamngatan. Badsjön blir 5 500 kvadratmeter stor och kostnaden 518 miljoner kronor. "Det här är den sista utredningen vi gör", sa Kristina Edlund (S) när hon presenterade S+M-styrets plan för Tinnis badsjö.

Både Christer Mård (LL), Åsa Wennergren (L) och Chris Dahlqvist (SD) är kritiska efter torsdagens besked om planerna för framtida Tinnis.

Både Christer Mård (LL), Åsa Wennergren (L) och Chris Dahlqvist (SD) är kritiska efter torsdagens besked om planerna för framtida Tinnis.

Foto: Tyréns / Victor Bomgren

Linköping2023-11-23 08:57

I fyra år har den tidigare 12 000 kvadratmeter stora badsjön på Tinnis varit torrlagd. Betydligt längre än så har badsjöns framtid varit ett diskussionsämne inom Linköpingspolitiken. Den stora frågan har varit om Tinnerbäcken ska gå ovan istället för under jord i en kulvert – som den gör i dag. I detaljplanen för området, från 2017, är det bäck ovan jord som gäller.

För ett år sedan fick samhällsbyggnadsnämnden (sbn) i uppdrag att återigen utreda området. På torsdagen kallade sbn-ordförande Stefan Erikson (M) och kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund (S) till pressträff för att presentera resultatet.

– Tinnis har funnits bland Linköpingsborna sen 1930-talet. Mycket har förändrats runt området sen dess och tack vare den nya simhallen och de bostadskvarter som börjar att växa fram måste även Tinnis förändras framöver, inledde Kristina Edlund (S).

undefined
I det nya alternativet blir badsjön 5 500 kvadratmeter stor istället för cirka 12 000 som den var tidigare. En stor anledning är den nya simhallen som gör att badsjön inte kan vara lika stor som tidigare. En kulvertlösning genom hela området skulle göra att badsjön blev 7 600 kvadratmeter.

Utredningen har undersökt tre alternativ – som kallas A, B och C. A-lösningen innebär att Tinnerbäcken lyfts upp ovan jord genom hela området, men också förbi Hamngatan med hjälp av en brokonstruktion. Här går ett gångstråk genom området och badsjön blir 5 500 kvadratmeter stor. Enligt utredningen stärker alternativet den biologiska mångfalden och vattenkvalitén i Tinnerbäcken.

B-lösningen skulle innebära den största badsjön – på 7 600 kvadratmeter. Här går Tinnerbäcken i en kulvert under jorden genom hela området och Hamngatan. Promenadstråket finns kvar men alternativet anses inte stärka den biologiska mångfalden och vattenkvalitén. Istället för sex år, som de två andra alternativen bedöms ta att genomföra, beräknas projekttiden för alternativ B till åtta år. Det beror bland annat på att det råder stor osäkerhet kring de tillstånd som krävs för kulvertlösningen.

undefined
Enligt det alternativ som S+M-styret i Linköping vill gå vidare med ska den nya badsjön ligga här.

Slutligen C-lösningen. Här går Tinnerbäcken ovan jord genom hela området för att sedan passera Hamngatan genom en kulvert under jord. På alla andra sätt liknar denna lösning alternativ A – förutom när det kommer till kostnaden. C-alternativet bedöms kosta 518 miljoner kronor medan alternativ A kostar 535 miljoner kronor. B-lösningen hamnar någonstans däremellan – men det ska påpekas att det i det här skedet rör sig om grova uppskattningar.

– Styret förordar alternativ C. Det här är den sista utredning som vi gör kring Tinnis. Det är viktigt att alla Linköpingsbor får ta del av Tinnis som vi alla andra har gjort när vi växt upp i staden. Vi måste gå till verkstad nu, säger Kristina Edlund och fortsätter:

– Då vi fortsatt har bäcken i dagen anser vi inte att vi behöver gå tillbaka till kommunfullmäktige för beslut då det överensstämmer med det beslut som vi fattade 2021.

undefined
Alternativ C är det billigaste alternativet men också det som S+M-styret bedömer är det bästa utifrån ett genomförandeperspektiv. När det gäller lösningen med en kulvert genom hela området är osäkerheten stor.

Varför förordar ni det alternativet?

– Det är det alternativ som utredningen visar är billigast och vi ser också att vi uppnår det vi vill uppnå med själva Tinnisområdet. Det finns en del fördelar både i genomförande och i trygghetsaspekten. Det skulle bli en utmaning att få till en trygg passage under Hamngatan, säger Stefan Erikson.

Hur tänker du kring att badsjöns storlek minskar så mycket?

– Jag tror inte att man alltid ska jämföra med den gamla badsjön utan istället titta på hur stort det faktiskt kommer att bli, upplevas och kännas i den här miljön. Vi är också avgränsade kring ytan.

undefined
"Jag har förstått att det finns ett par partier som inte ser det här alternativet som deras linje. Men S och M har känslan sen tidigare var de övriga partierna står i frågan. Jag har svårt att se att det kommer att ske några större omsvängningar", säger Stefan Erikson om det politiska motståndet.

Hur ser du på kostnaden?

– Så är det, men man ska komma ihåg att det är mycket som ska göras. Det är inte bara en badsjö. Vi säkerställer hanteringen av dagvattenmängder för framtiden och vi skapar bättre möjligheter för biologisk mångfald och bättre vattenstatus i Tinnerbäcken.

Flera oppositionspartier reagerade snabbt på S+M-styrets besked.

– Vi hade hoppats på ett helt annat beslut och det är ett kulvertsystem under hela området så att man kan behålla så mycket av badsjön som möjligt. Vi är övertygade om att det är så Linköpingsborna vill ha det, säger Linköpingslistans Christer Mård och fortsätter:

– Vi ser inte att den här kampen är över på något sätt. Vi kommer att fortsätta att driva opinion. Bygget ska inte komma igång förrän framåt 2027 och det är ett val däremellan.

undefined
Utredningen kring Tinnis badsjös framtid är klar. Resultatet presenterades av kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund (S), utredaren Ulf Johansson Lorin och samhällsbyggnadsnämndens ordförande Stefan Erikson (M) under torsdagsmorgonen.

Även L, C och SD förordade under torsdagen andra alternativ än S+M-styrets och antydde att det sista ordet inte är sagt. Även föreningen Tinnis.nu, som vill se samma lösning som LL, var besvikna.

– De fattar beslut utan att lyssna på folket, säger ordförande Roine Öhammar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!