Samma utbildning - olika ståndpunkt

Bildningsnämnden säger ja till friskola samtidigt som man lägger ner samma utbildning på Anders Ljungstedts gymnasium.

LINKÖPING2013-03-27 07:07

Drottning Blankas gymnasieskola har ansökt om att få starta en skola ht 2014 där man bland annat erbjuder Estetiska programmet med inriktning bild och formgivning.

Nämnden har tidigare beslutat sig för att lägga ner estetprogrammet på det kommunala gymnasiet Anders Ljungstedts gymnasium (ALG), där Bild och formgivning ingick. Det innebär att bara en av kommunens gymnasieskolor – Folkungaskolan – nu har ett estetprogram. Inriktningen där är musik.

Ingen valfrihet för kommunal skola

Bildningsnämndens ordförande Carina Boberg (FP) tycker inte nämndens beslut är konstigt.

– Drottning Blankas gymnasium finns på ett tiotal platser i landet och har de framgång med att locka elever till bild och formgivning så finns ett bra underlag i Linköping, säger Carina Boberg.

Att det inte blir så mycket valfrihet för den elev som vill gå ett estetiskt program, med annan inriktning än musik, på en kommunal skola håller Carina Boberg visserligen med om, men säger samtidigt:

– Det är eleverna som väljer, vi kan inte ha kvar inriktningar där vi ser att underlaget är dåligt. Det är två elever som valt bild och formgivning.

Hon efterlyser regionalt samarbete för att elever ska kunna gå inrikningar som inte är så efterfrågade, som exempelvis dans och teater, eller finsnickeri.

Nytt etstetprogram 2014

Men estetprogrammet kommer att finnas på ytterligare en kommunal gymnasieskola, alternativt med fler inriktningar på Folkungaskolan, lovar hon.

– Jag har gett utbildningskontoret i uppdrag att starta ett estetiskt program med inriktningen estetik och media på någon av kommunens gymnasieskolor nästa höst.

Vid senaste mötet i bildningsnämnden sa majoriteten ja till ytterligare två friskolor – utöver Drottning Blankas – och går därmed på tvärs mot utbildningskontoret som säger nej till samtliga. De två skolorna är egentligen en och samma. ThorenGruppen AB som vill utöka Thoren Business school och Yrkesgymnasiet. Utbildningskontorets avstyrker alla tre ansökningarna och pekar på att det antingen finns ett överutbud av de tänkta programmen eller att det antal platser som redan finns i kommunen stämmer med intresset för att söka utbildningen.

Skolinspektionen bestämmer

Skolinspektionen har 2011 avslagit alla tre skolornas ansökningar. Då gjorde bedömningen att de inte hade förutsättningar att genomföra de tänkta programmen. Att skolorna tidigare fått nej ser inte Carina Boberg som en anledning för nämnden att säga nej. Hon påpekar att det är skolinspektionen som har kunskap om skolorna uppfyller kraven och det också skolinspektionen som som till sist avgör frågan.

– Inom den borgerliga gruppen ser vi utifrån elevens valfrihet och vi kan inte säga att den friskolan får etablera sig i Linköping, men inte den.

Att utbildningskontoret kommit till en helt annan ståndpunkt än den borgerliga majoriteten i nämnden är naturligt, enligt Boberg.

– Tjänstemännen ska svara utifrån det de ser. Nu får skolinspektionen både kontorets bedömning och nämndens.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om