Idrottsföreningen IFK Wreta kloster, som främst ägnar sig åt fotboll, har i dag ungefär 370 aktiva medlemmar. Föreningen håller till på idrottsplatsen Kungsbrohov i Berg där de har två fullstora fotbollsplaner.
Men i samhället pågår flera nya bostadsbyggen och Berg förväntas växa med tusentals nya invånare på sikt. Därför vill föreningen nu bygga en ny plan – med konstgräs.
– Jag har räknat på att det kommer att komma hundratals nya ungdomar hit till Berg och då måste vi möta det behovet, säger Jörgen Lööv, ordförande för föreningen.
Konstgräsplanen kommer inte bara ge föreningen ytterliggare en plan att sprida ut sig på. Den kan även användas betydligt oftare under året då den inte påverkas av vädret på samma sätt som vanligt gräs.
En ny konstgräsplan tros också ge en positiv effekt för fler föreningar, då det skulle lätta på konkurrensen om tider på planer runt om i kommunen.
– Med den här planen skulle föräldrar härifrån slippa åka till exempelvis Ryd för att barnen ska träna. Det tror jag leder till att fler barn kan fortsätta idrotta längre upp i åldrarna, säger Jörgen Lööv.
Men att anlägga en konstgräsplan är dyrt. Totalt skulle hela projektet kosta sex miljoner kronor.
– Då ingår också fotbollsmål, sköteselutrustning, läktare, avbytarbänkar och så vidare.
Några sex miljoner kan inte föreningen själva hosta upp. Istället har de sökt stöd från flera olika håll.
I torsdags kom ett glädjande besked från kommunens kultur- och fritidsnämnd som bidrar med en halv miljon kronor. Även Riksidrottsförbundet-Sisu bidrar med tvåhundratusen kronor. Men lejonparten av pengarna hoppas man ska komma från Allmänna arvsfonden som ska ge besked i juni.
– Om de säger nej eller inte ger oss det som vi har ansökt om får vi tänka om och söka efter fler finansiärer. Om vi får det vi ansökt om kan planen vara klar i september.
Konstgräsplaner har onekligen många fördelar för idrottslivet. Men Naturvårdsverket har konstaterat att de också orsakat skador på miljön. Detta främst genom att fyllnadsmaterialet ofta består av mikroplaster som lätt hamnar i naturen.
Ni har Roxen precis intill er, har ni tänkt på miljöaspekten?
– Det är faktiskt en av anledningarna till att det blir så dyrt. Vi planerar att installera en plan med ett fyllnadsmaterial som heter Bioflex som inte består av gummigranulat, säger Jörgen Lööv.