Samarbetet med Kina ifrågasätts

Vänsterpartiet i Linköping är kritiska mot Kinasamarbetet. Nu ifrågasätter partiet om kommunen ska fortsätta ha en vänort där, och Centerpartiet är inne på samma linje.

Utsikt över Guangzhou.

Utsikt över Guangzhou.

Foto: Mostphotos

LINKÖPING2018-02-22 18:42

Sedan 1997 har Linköping varit vänort med Guangzhou i Kina. Nu ifrågasätter Vänsterpartiet i en interpellation till kommunfullmäktige om det verkligen går att samarbeta med diktaturer utan att det innebär att de därmed blir rättfärdigade. Det var SVT Öst först att rapportera om.

Vänsterpartiet skriver att ”de demokratiska fri- och rättigheterna inskränks inte enbart gällande åsikts- yttrande-, religions- och mötesfrihet, utan omfattar samtliga delar av människors liv" och det är inte första gången Vänsterpartiet ifrågasätter vänortsutbytet. Även andra partiers representanter har många gånger under årens lopp uttalat sig kritiskt. Muharrem Demirok (C) är en av dem, och på torsdagen debatterade han frågan i P4 Östergötland med kommunfullmäktiges ordförande Helena Balthammar (S).

– Det är dags att vi funderar över vänortssamarbetet, säger Muharrem Demirok. Den här frågan kommer att drivas vidare. En kommun är den svenska demokratins grundpelare och vilka åsikter och regimer vi legitimerar har Linköpingsborna rätt att ha åsikter om.

– I vårt samarbete med Guangzhou ingår att det är viktigt att vi arbetar med mänskliga rättigheter, säger Helena Balthammar.

Hon skriver också i sitt svar på Vänsterpartiets interpellation att kommunen i samarbetet med Guangzhou lyfter de mänskliga fri- och rättigheterna ”samt hur vi bedriver vårt arbete utifrån demokratiska principer är viktigt och det är en del av vårt bidrag, om än litet, till demokratiseringsprocessen i Kina”. Hon påpekar också att man följer Utrikesdepartementets rekommendationer när det gäller internationella samarbeten.

Därmed anses interpellationen vara besvarad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!