Salmonellautbrott på förskola – tros ha ätit fallfrukt

Flera barn på förskolan Naturriket i Linköping har smittats av salmonella. Rektorn uppger dock att förskolan kan hålla öppet. Barnen tros ha ätit fallfrukt som inte sköljts ordentligt.

"Vi misstänker att barnen som har smittats har ätit ganska rikliga mängder fallfrukt" säger Karin Festin, biträdande smittskyddsläkare i Region Östergötland.

"Vi misstänker att barnen som har smittats har ätit ganska rikliga mängder fallfrukt" säger Karin Festin, biträdande smittskyddsläkare i Region Östergötland.

Foto: Jessica Gow/TT

Linköping2021-10-19 12:05

I måndags i förra veckan drabbades några av barnen på förskolan Naturriket i Hjulsbro av feber och diarré. På onsdagen fick rektorn, Pontus Andersson, besked om att ett av barnen konstaterats vara smittad av salmonella. Samma dag gjorde rektorn en anmälan till Arbetsmiljöverket och regionens smittskyddsenhet kopplades in eftersom salmonella är en anmälningspliktig sjukdom. 

Karin Festin är biträdande smittskyddsläkare i Region Östergötland. Hon uppger att åtta barn på förskolan har konstaterats vara smittade. 

– Det är ett ovanligt stort utbrott av salmonella. Vi misstänker att barnen som har smittats har ätit ganska rikliga mängder fallfrukt. Det är viktigt att skölja fallfrukt som man äter. 

Karin Festin säger att salmonella till exempel kan förekomma bland vilda fåglar som har kommit i kontakt med frukten. 

– Det finns inget som tyder på att förskolan har brustit när det gäller hygienrutiner. För säkerhets skull har vi dock uppmanat personal som arbetar med matlagning att testa sig. I nuläget är det bara barn som har smittats. 

Salmonella är en magsjukdom som vanligen sprids via dryck och mat som har hanterats på ett felaktigt sätt. De flesta som drabbas får lindriga besvär som snabbt går över. Vanliga symtom är hög feber och diarré. De flesta som får salmonella har blivit smittade på en utlandsresa, men salmonella finns även i Sverige.

Salmonellabakterier sprids framför allt via mat som inte är ordentligt kokt eller stekt eller frukt och grönsaker som inte har sköljts ordentligt. 

Enligt vårdguiden är det mycket ovanligt att smitta förs över från person till person. Smittspridning sker oftast inom den egna familjen, eller i förskolan. Särskilt äldre personer och yngre barn kan vara mer mottagliga för salmonella. 

– Yngre barn och äldre är lite mer känsliga för salmonellasmitta än andra personer, säger Karin Festin. 

Det finns inget vaccin mot salmonella.

Förskolans rektor, Pontus Andersson, kunde på tisdagen inte ställa upp på en intervju. I ett sms hänvisar han alla frågor till regionens smittskyddsenhet. Han uppgav dock på tisdagen att förskolan, som drivs som ett föräldrakooperativ, hålls öppen. 

Karin Festin säger att det inte finns något behov av att stänga förskolan. 

– Vi tror inte att smittan sprids längre, säger hon.   

Så minskas smittorisken

Tvätta händerna med flytande tvål före måltider och efter toalettbesök. Stanna hemma från skola eller arbete om du har diarré. Barn med diarré ska inte gå till förskolan, men kan oftast börja igen inom en vecka. Använd engångshandduk eller ha egen handduk. Undvik att laga mat så länge du har kräkningar eller diarréer. Håll toaletten avtorkad och ren. Använd om möjligt en egen toalett.

Källa: Region Östergötland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!