Sålde hotellrum som lägenheter

Trots att det saknades rätt bygglov såldes lägenheter på Repslagargatan 5 som bostäder. Nu har tidigare styrelseledamöter i bostadsrättsföreningen polisanmälts misstänkta för ekonomisk brottslighet.

Foto: Kollage

Linköping2019-08-01 19:00

I en polisanmälan daterad 20 november 2018 listas oegentligheter som styrelsen i bostadsrättsföreningen Byggmästaren 13 menar att tidigare styrelseledamöter gjort sig skyldiga till. Bland annat skriver man i anmälan att ledamöter i den tidigare styrelsen har känt till att lägenheter som sålts i den gamla hotellbyggnaden har saknat rätt bygglov, och underlåtit att berätta det för såväl medlemmar i föreningen som för den nya styrelsen. Dessutom menar anmälaren att de tidigare styrelseledamöterna har vetat om att flera av lägenheterna var betydligt mindre än vad man uppgett vid bostadsrättsföreningens bildande samt senare vid försäljning.

LÄS MER: Han krävs på 1,25 miljoner.

Vi har sökt tre av dem som satt i styrelsen under den här perioden och som polisanmälan avser. Två av dem, Susanne Andersson och Fredrik Löthman, har trots upprepade försök inte gått att nå. Den tredje personen, Anders Andersson, har vi varit i kontakt med. Enligt polisanmälan var Susanne och Anders Andersson ägare till VKR Fastighets AB vars dotterbolag ägde fastigheterna på Repslagargatan 5 när bostadsrättsföreningen bildades.

Bostadsrättsföreningen ansökte om bygglov 2016 men drog sedan tillbaka ansökan. Varför?

– Det vet jag inget om, det är konsulter som har skött det där. Allting har genomförts med experter på bostadsrätter, säger Anders Andersson.

Vad tänker du om att det sålts lägenheter som inte haft bygglov?

– Det är ju inte jag som har gjort, det är ju mäklare som har godkänt och allting. Bostadsrättsföreningen är ju godkänd.

Den nuvarande styrelsen menar att ni har känt till att det inte funnits bygglov.

– Det är lätt att säga efteråt.

Finns det underlag för att hävda motsatsen?

– Det får du ta med advokater, det är inget som jag uttalar mig i. Det finns folk som sköter allt det där.

LÄS MER: Styrelseordförande: "Det är en soppa".

Ingmar Grönvall är den advokat som har företrätt de tre tidigare styrelseledamöterna i kontakt med bostadsrättsföreningens jurist Per Åberg. Han säger att han inte haft kontakt med Per Åberg eller föreningen sedan november 2018.

– Då ville Per Åberg träffa en uppgörelse, men jag sa att det inte fanns förutsättningar för en uppgörelse. I mitt sista brev hänvisade jag honom till att han i så fall fick vidta rättsliga åtgärder. Jag upplever inte att det här är ett pågående ärende eller att föreningen kunnat konkretisera vilka krav man har eller grunden för kraven. Jag ser det som en missnöjesförklaring. Om de sedan har rätt i något avseende, det har inte konkretiserats, säger Ingmar Grönvall.

Bostadsrättsföreningen och deras jurist menar att dessa tre personer bland annat känt till att det saknats bygglov, och trots det inte lämnat den informationen till föreningen och dess medlemmar. Stämmer det?

– På den frågan säger de att alla handlingar fanns tillgängliga, man har lämnat allt material. De har ingenting kvar när det gäller myndighetskontakt. Det har jag svarat Per Åberg.

Men att det saknats bygglov och att bostadsrättsföreningen varit ett tillsynsärende, har man känt till det när man lämnat styrelsen?

– Jag har fått svaret att det inte bedömdes föreligga bygglovskrav. Alla styrelseledamöter har ett visst ansvar, frågan är var den gränsen går.

Känner du till att det gjorts en polisanmälan mot dessa tre personer?

– Nej, det hade jag ingen aning om. Men om något så är detta en civilrättslig tvist, polisanmälan kommer inte leda någonstans.

Polisanmälan gäller ytterligare två personer, som inte har suttit i styrelsen. Det gäller misstanke om annat brott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!