Flygande start för nya restaurangen i city

Nu får Linköping – som ofta kallas för flygstad – sin första restaurang med ett flygkoncept. Vice restaurangchef har till och med en utbildning som flygvärdinna.

Melanie Brekke visar stolar för kabinpersonal: Här kan alla restaurangbesökare känna sig trygga - ingen kan trilla av.

Melanie Brekke visar stolar för kabinpersonal: Här kan alla restaurangbesökare känna sig trygga - ingen kan trilla av.

Foto: Zenaida Hadzimahovic

Linköping2023-08-09 17:00

När man tjuvkikar på restaurangen Turbulens på Stora torget, som ligger i tidigare Linds cafés lokaler, får man en känsla av att befinna sig på ett flygplan – i businessklass.

En hel del av den nya inredningen på restaurangen antingen påminner om eller kommer från verkliga flygplan. Mat- och dryckessedlar är också utformade som gamla menyer för flygande resenärer.

Hur kom ni på idén? 

– Linköping är känt för flygindustrin, Saab och Flygvapenmuseum. Flygstaden behöver sin flygrestaurang. Det är egentligen konstigt att ingen annan har kommit på den idén tidigare. Vi samarbetar med Flygvapenmuseum och vi kommer att låna några saker från dem till vår invigning, berättar Niklas Kröningskrona, en av ägarna.

undefined
Trion är stolt över de här flystolarna som skapar en riktig flygplankänsla.

Restaurangen ska ha sin officiella öppning den 2 september – men den har redan smygstartat och har öppet på kvällarna.

– Vi ska ha det så fram till invigningen och sedan får vi se om restaurangen kommer att ha lunchservering eller om vi ska ändra på någonting, säger Jimmy Gasbarro, restaurangchef.

Jimmy Gasbarro har jobbat på många välkända restauranger i Linköping sedan han var 19 år. Han tror väldigt mycket på restaurangens koncept – och satsningar på middagar med vinprovning samt på egna speciella smårätter och charkbricka.

undefined
Nej, det är inga gamla mat- och dricksedlar för flygpassagerare. Det är den nya restaurangens menyer.

Melanie Brekke är vice restaurangchef och flygtemat passar henne som hand i handske. Hon kommer från en riktig flygfamilj från Stockholm. Hennes pappa är pilot, hennes mamma är kabinchef och hennes bonusmamma är flygvärdinna. Melanie ville också bli pilot, men sedan kom livet emellan – hon hann dock utbilda sig till flygvärdinna och göra klart sin praktik. Att hon har valt restaurangbranschen har hon inte ångrat, men hon tänker dra nytta av sina flygvärdinne-kunskaper.

– Vi kommer att ha olika event på restaurangen, några av dem med flygtema, säger Melanie Brekke och visar oss hela övningen som flygvärdinnor brukar köra innan flygplan startar.

undefined
Melanie Brekke visar stolar för kabinpersonal: Här kan alla restaurangbesökare känna sig trygga - ingen kan trilla av.

Under de senaste månaderna har flera restauranger i centrala Linköping stängt eller gått i konkurs. Och några nya restauranger har öppnat i city. Trion på Turbulens är medveten om läget men de tror på restaurangens framtid.

– Det är ännu tuffare i vår bransch nu än tidigare. Människor vill ha valuta för pengar när de unnar sig restaurangbesök, därför får man inte spara på kvaliteten. Vi tycker att konkurrensen är bra, ju fler restauranger desto fler besökare, säger Niklas Kröningskrona.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!