Sagoborgen är en del av ett projekt där biblioteket arbetar med att göra barn- och ungdomsavdelningen till en mer lustfylld och lässtimulerande plats för barn och deras föräldrar. Det är också en plats där förskolor ska kunna arbeta med sin pedagogiska verksamhet.
Kul på biblioteketLördagens invigning började med en sagostund i det intilliggande djungelrummet. Vissa barn hade dock svårt att invänta den obligatoriska bandklippningen. Tvååriga Ida Pettersson kröp in med en bok i ett av borgens torn, och protesterade högljutt när pappa Lars sa att hon måste vänta lite till.
Eftersom Lars fru jobbar på bibliotekets café brukar han och dottern vara där ibland för att läsa. Ida ger en nick till svar när vi frågar om det är kul på biblioteket.
– Hon är lite livlig just nu för att orka lyssna på sagor. Jag hinner inte läsa mer än någon rad innan hon försvinner i väg. Hon tycker nog att borgen är mycket mer spännande än att läsa böcker, säger Lars Pettersson.
Läsandet viktigareEfter att Johan Lundgren (C), ordförande för kultur- och fritidsnämnden i Linköping, äntligen klippt av bandet stormades borgen av ivriga barn. Han tycker att biblioteket är en fin lokal, men att det måste hända saker, att man måste få liv i miljön. Att det blev en satsning på barn den här gången har sina skäl.
– Samhället blir alltmer kunskapsintensivt vilket gör att läsandet har blivit viktigare, men tyvärr ser vi att det minskar i hela befolkningen. Det är något som vi vill förändra. Att skapa en plats där barn kan dra sig undan med en bok är ett sätt att stimulera läsande, säger han.
Sagoborgen är ritat av arkitekt Elisabeth Asp, i nära samarbete med bibliotekarierna. Biblioteket har också sina sagostunder, babyträffar och sångstunder i sagoborgen.