– Det är kul med plaskdamm, du kan ju inte plaska i duschen, säger Alexander Ohlson och skrattar.
Han sitter i styrelsen i Johannelunds lek- och plaskdammsförening tillsammans med Inger Berg Palmquist och verksamhetsansvarig Julia Östlund. De, samt flera volontärer, är ansvariga för skötseln och driften av plaskdammen.
Vattenbadet är öppet 24/7 vilket innebär att folk kan vara där varje dag, alla timmar på dygnet. Det förekommer viss skadegörelse i området runt vattnet.
– En morgon när vi kom ut här så låg det en hel bänk och en stol i vattnet, säger Alexander Ohlson.
Men det är inte alltid människor som gör att saker hamnar i vattnet. Kraftiga vindar och mycket regn kan också bidra till diverse fynd i plaskdammen. De senaste veckornas regn har gjort att en massa sand och smuts spolats ner i dammen.
– Det tog flera timmar eller nästan en hel dag att städa, säger Julia.
– Det värsta var när vi hade stora blomkrukor som var fyllda med jord och växter som någon slängt i vattnet. Då var det jord åt alla håll och kanter och det fastande i reningssystemet, fortsätter hon.
Plaskdammen ligger i Johannelundsparken och runt omkring finns en fotbollsplan, tennisplan, basketplan, skatepark och en lekplats.
– Man kan tillbringa hela dagen här. Efter ett tag så blir ju barnen lite kalla och fryser och då kan dom bara springa och leka lite för att bli varma, säger Inger.
Sammanlagt spenderas mer än tre timmar varje dag åt att städa dammen. Minst två gånger om dagen tar de vattenprover för att veta att kloret och PH-värdet håller en bra standard. En gång i månaden skickar de även vattenprover på labb där bakterier kollas.
– Jag tror inte de som badar här förstår hur mycket vi gör. Dessutom ska vi vara här och ha städat allt innan folk tar sig hit, säger Julia.
Finansieringen till dammen går genom bidrag från kommunen, företag och föreningar i Linköping, medlemsavgifter samt pengar från deras second hand-butik.
De är eniga om att det vore bra om det fanns någon mer plaskdamm i Linköping.
– Det krävs ett otroligt engagemang. Vi hade inte klarat av att ha en till att ta hand om. I så fall behövs fler engagerade, säger Julia.
– Det är därför detta går runt trots tiden det tar, för att vi är så engagerade och brinner för detta, instämmer Inger.