Saab gjorde en rörelsevinst på 568 miljoner kronor för tredje kvartalet, vilket var 13,6 procent bättre än motsvarande period i fjol.
Intäkterna ökade med 9,5 procent till 8 751 miljoner kronor, medan orderingången halverades till 7 772 miljoner kronor, som en följd av två stora order under samma kvartal i fjol.
Ökade försvarsutgifter i många länder, i kombination med Sveriges ansökan om Nato-medlemskap, har skapat stora marknadsmöjligheter för Saab. Under det tredje kvartalet beslutade företaget att etablera en tillverkningsanläggning i Indien för granatgeväret Carl-Gustaf M4.
Hur vill du beskriva det tredje kvartalet för Saabs del?
– Det är ett stabilt och bra kvartal. Det finns ett stort intresse på marknaden för våra produkter. Vi har många kunddialoger och förhandlingar som pågår. Orderingången i år har växt med 6 procent, säger Saabs vd, Micael Johansson.
Det försämrade säkerhetspolitiska läget efter Rysslands väpnade angrepp på Ukraina har lett till en ökad efterfrågan på Saabs produkter. Samtidigt innebär ett kommande svenskt Nato-medlemskap ökade möjligheter att exportera försvarskoncernens produkter.
Men vapenaffärer tar tid.
– Processerna är kanske lite längre än vad man skulle vilja se innan upphandlingsmyndigheterna kommer till beslut och vi har ett kontrakt. Det är fortfarande ganska långa processer. Men det har aldrig varit så goda möjligheter att öka tillväxten för Saab framöver, säger Micael Johansson och fortsätter:
– Vi växer volymmässigt under kvartalet. Det andra halvåret ska vara starkare än det första halvåret. Vi ökar även vår lönsamhet kontinuerligt.
En följd av den ökade efterfrågan är att Saab hittills i år har nyanställt cirka 500 personer.
– Vi växer som företag och investerar i ökad kapacitet. Det är väldigt intensivt i Saab i dag. Det är mycket aktivitet och det är kul att se.
Har ni behövt nyanställa även i Linköping?
– Vi har ju flera verksamheter i Linköping med både Aeronautics och Dynamics. Just nu växer vi över hela företaget, både i Sverige och utomlands. Vi har anställt ungefär 350 personer i Sverige och 200 utomlands, främst i USA. Dynamcis drar, för de har ökade volymer och leveranser. Men Aeronautics växer också. Vi har en stor orderstock, säger Saabs vd.
Vilka typer av produkter är det som främst efterfrågas nu?
– Först i spåret ligger supportvapen som AT4 och Carl-Gustaf, men även vissa typer av sensorer. Sedan är det mer avancerade luftförsvarssystem och ledningssystem. Över tid kommer vi även att se en ökad efterfrågan på de större plattformarna. Länder har skänkt väldigt mycket produkter till Ukraina och då måste man ersätta sina lager.
Saabs vd framhåller att det är längre politiska processer när länder ska beställa stridsflygplan och ubåtar.
– Det tar alltid längre tid.
Den svaga kronkursen har ingen större betydelse för Saab i rådande läge, säger företagets vd, som räknar med en gynnsam utveckling för försvarskoncernen under kommande år.
– Vi är absolut redo att möta den här tillväxten. Det är därför vi också tar beslut om investeringar i nyanställningar och i infrastruktur. Det är otroligt viktigt att värna våra duktiga medarbetare som vi har, inte minst i Linköping så att de också stannar på Saab och fortsätter att göra ett fantastiskt jobb. Det lägger vi också mycket kraft på.