Varvet är en del av Polens största försvarsföretag, Grupa Zbrojeniowa (PGZ). Ett signalspaningsfartyg har som främsta uppgift att kontinuerligt samla in och kartlägga information om radiosignaler. Det nuvarande signalspaningsfartyget HMS Orion är ett topphemligt ytfartyg som tillhör svenska ubåtsflottiljen. Men HMS Orion börjar bli till åren, det sjösattes 1984 och har sedan dess moderniserats vid flera tillfällen på Saabs varv i Karlskrona. Uppföljaren ska byggas, sjösättas och testas på det polska varvet Nauta i Gdynia. Efter färdigställande ska det segla över Östersjön, till Saabs varv i Karlskrona. Där installeras signalspaningsutrustning och görs avslutande tester. Beställningen från FMV omfattar perioden 2017–2020 och det totala ordervärdet uppgår till 730 miljoner kronor.
Saab uppger att Nauta har lång erfarenhet av skeppsbygge och motsvarar kraven på en strategisk partner i området för Saabs "fortsatta expansion inom det marina området". Kontraktet är ett resultat av den avsiktsförklaring som Saab och PGZ tecknade 2016.
– Jag är väldigt glad över att vi nu har förverkligat intentionerna i vår avsiktsförklaring och skapat en affärsrelation med PGZ. Signalspaningsfartyg ställer stora krav på driftsäkerhet och tillgänglighet. I Nauta har vi hittat en partner som kan bidra till att leverera en modern lösning till vår kund, säger Gunnar Wieslander, chef för Saabs affärsområde Kockums i en kommentar.
Samtidigt pågår bygget av Sveriges nya ubåt A26 på Karlskronavarvet. Enligt en klausul i statens avtal med Saab ska ubåtsprojktet finansieras genom försäljning till andra länder. Har man ingen kund före 2018 så har Saab förmånen att omförhandla avtalet. Tänkbara länder som det tidigare har talats öppet om är bland annat Polen och Nederländerna.