Saab tonar ned medieuppgifter

Ett samgående mellan flygplanstillverkarna Boeing och Embraer oroar den svenska försvarskoncernen Saab, rapporterar Ekot. Saab tonar dock ned uppgifterna.

Gripen. Brasilien har beställt 36 Gripen-plan av Saab.

Gripen. Brasilien har beställt 36 Gripen-plan av Saab.

Foto: Saab

Linköping2018-01-24 12:00

Ekot rapporterade på tisdagen – med hänvisning till den brasilianska tidningen Folha – att Saab hotar att avbryta försvarssamarbetet med Brasilien om flygtillverkaren Embraer köps upp av den amerikanska flygjätten Boeing. Anledningen skulle vara att Saab oroar sig för att försvarshemligheter som rör Gripen-projektet skulle kunna hamna hos konkurrenten Boeing, som bland annat tillverkar stridsflygplanet F-18.

Brasilien har beställt 36 Gripen-plan som delvis ska tillverkas i det sydamerikanska landet. Embraer är en viktig samarbetspartner och har haft personal på plats i Linköping som ett led i tekniköverföringen. Ekot uppger att Saabs vd Håkan Buskhe har begärt ett möte med den brasilianska försvarsministern under torsdagen.

Saab tonar dock ned uppgifterna om att försvarssamarbetet med Brasilien skulle vara hotat. Till Nyhetsbyrån Direkt säger Saabs presschef Ann Wolgers att företaget inte har några planer på att avsluta samarbetet med Brasilien.

Saab och Boeing har under de senaste åren gemensamt utvecklat skolflygplanet T-X för den amerikanska marknaden, men konkurrerar i flera länder om att sälja stridsflygplan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!