SK 60 infördes redan 1967 som skolflygplan inom flygvapnet och har i flera steg livstidsförlängts. Planet används nu på flygskolan på Malmen för att utbilda framtidens stridspiloter. Men under senare tid har planet tidvis varit belagt med flygproblem på grund av tekniska problem
Regeringen har beslutat att flygvapnet ska få anskaffa nya skolflygplan. Försvarsmakten planerar att ersätta SK 60 i samband med en återgång till flygutbildning i två steg. Först grundläggande flygutbildning i ett propellerflygplan, ett så kallat Basic Trainer Aircraft. Därefter utbildning i jetflygplan, där SK 60 kvarstår i tjänst ytterligare en tid. Försvarsmaktens avsikt är sedan att genomföra den avancerade utbildningen med befintliga Gripen C/D.
På onsdagen meddelade Saab att företaget tecknat ett supportavtal med Försvarsmakten. Det förlängda supportavtalet innebär att Saab även fortsättningsvis är huvudleverantör och ansvarar för all drift, underhåll och tillgänglighet för samtliga SK60-flygplan hos den svenska försvarsmakten. Kontraktet gäller fram till och med 2025 med ett optionsår 2026. Ordervärdet uppgår till cirka 875 miljoner kronor.
– Med det här kontraktet säkerställer vi flygvapnets tillgång till SK60-flottan under flera år framöver och bidrar därmed till att Sveriges stridspiloter får en riktigt bra utbildning, säger Ellen Molin, chef för Saabs affärsområde Support and Services, i en kommentar.