I september 2018 tog Saab och Boeing hem en beställning på 351 skolflygplan till det amerikanska flygvapnet. Ordern är värd drygt 80 miljarder kronor – varav Saabs andel tros uppgå till cirka 25 miljarder kronor. Planet går numera under namnet T-7A Red Hawk.
Nu har Eddy de la Motte fått utmärkelsen Årets projektledare för sin insats. Priset delas ut av Svenska projektakademien.
Hur känns det att bli utsedd till Årets projektledare?
– Det är otroligt kul och hedrande. Det är en lagsport och jag är otroligt stolt över att ha fått leda det här gänget. Det är en utmärkelse för alla som var med och gjorde det.
Vad var din roll i projektet?
– Jag var ansvarig för Saabs del och bodde i Saint Louis i tre och ett halvt år och jobbade med Boeings projektledare. Han och jag var ett team. Han heter Ted och jag heter ju Eddy, så vi kallade oss för Teddy.
Vilka var utmaningarna med att så snabbt utveckla ett helt nytt flygplan?
– Den grundläggande frågan är att bestämma sig för vad man ska återanvända och vad man ska göra nytt. Vissa saker går inte att utveckla på så kort tid och då måste man försöka hitta saker som redan finns. Men om man vill sälja ett flygplan till det amerikanska flygvapnet så måste det vara en bra och ny produkt.
Vad blev helt nytt med planet?
– Vad exakt som är nytt kan jag inte säga. Men vi har byggt ett helt nytt flygplan. Utvändigt är det helt nytt och cock pit är helt ny. Sedan har vi återanvänt en del andra saker inne i flygplanet. När vi startade visste vi inte exakt vad kunden var ute efter.
Varför ville Boeing samarbeta med Saab?
– Vi har väldigt lång erfarenhet av enmotoriga flygplan. Det är rätt knepigt att få till det, för det finns väldigt mycket kopplingar till sekundära system. Om motorn skulle få problem så behöver man back up-system som inte finns i tvåmotoriga flygplan. Vi är även ett innovativt och snabbt företag. Jämfört med många andra är vi små och har en platt organisation. Vi kan röra oss fort när vi bestämmer oss för det.
Hur många var involverade i arbetet i Linköping?
– Vi var uppåt 400 ingenjörer som gjorde det här.
Hur ser du på möjligheten att fler länder väljer att satsa på planet?
– Avsikten är att vi ska vinna fler kontrakt. Det amerikanska flygvapnet är en väldigt bra referenskund. Jag tror att det finns goda möjligheter framåt.