Saab bygger stort logistikcentrum i Linköping

Saab ska bygga ett stort logistikcentrum i Tannefors. Den nästan 200 meter långa byggnaden kommer att ligga utmed Åtvidabergsvägen och beräknas stå klar nästa sommar.

Logistikcentrumet kommer att ligga längs med Åtvidabergsvägen. Till vänster i bild den nya parkeringen som ska anläggas i höst. Den övre vänstra delen av illustrationen har maskats bort av Saab med hänvisning till fotoförbudet.

Logistikcentrumet kommer att ligga längs med Åtvidabergsvägen. Till vänster i bild den nya parkeringen som ska anläggas i höst. Den övre vänstra delen av illustrationen har maskats bort av Saab med hänvisning till fotoförbudet.

Foto: Saab

Linköping2024-06-16 07:00

Nyheten i korthet

  • Saab planerar att bygga ett stort logistikcentrum i Tannefors som förväntas stå klart nästa sommar. Byggnaden kommer att ligga utmed Åtvidabergsvägen och kommer att hantera både civil och militär verksamhet.
  • Centrumet kommer att hantera företagets tillväxt, med förväntan om att personalstyrkan på över 7 000 anställda kommer att öka med ytterligare 1 000 inom de närmaste åren. Logistikcentret kommer att förbättra säkerheten genom att undvika externa transporter inne på området.
  • Det totala projektet, värderat till cirka 200 miljoner kronor, kommer att innebära byggandet av en miljöcertifierad (Breeam) byggnad med solpaneler på taket och en ny parkeringsplats.

 Saab är ett växande företag. I Tannefors räknar man med att de drygt 7 000 anställda ska bli 1 000 fler inom några år.

– Vi måste se till att vi har ett område som klarar av den tillväxten. Med ett logistikcentrum får vi en mer kontrollerad och effektivare hantering av materiel, säger Åsa Thegström, vice affärsområdeschef på Saab Aeronautics.

Saab har fått bygglov för en 12 500 kvadratmeter stor byggnad vid den så kallade Civila vägen, den ostligaste infarten till Saab. När byggnaden är klar ska all in- och utlastning ske här, både till den civila och den militära verksamheten. På så sätt undviker man externa transporter inne på området, något Saab ser som positivt ur säkerhetssynpunkt.

– Vi ser verkligen fram emot det här. Vi tror att vi kan effektivisera flödet mycket med den här lösningen och det kommer att bli en helt fantastisk arbetsmiljö jämfört med idag, säger platsansvarige Magnus Lindh.

undefined
"Med ett logistikcentrum får vi en mer kontrollerad och effektivare hantering av materiel", säger Åsa Thegström.

Byggstarten beräknas till sista kvartalet i år. Den nya byggnaden blir ungefär 200 meter lång och nästan 100 meter bred på det bredaste stället. Logistikcentret uppförs delvis på en parkeringsplats. 

– Vi bygger en ny parkeringsplats på andra sidan Civila vägen. Det blir plats för fler bilar, vilket behövs eftersom vi blir allt fler anställda. Sammantaget rör det sig om en satsning på cirka 200 miljoner kronor, säger Lindh.

Logistikcentret ska miljöcertifieras (Breeam) och ha solpaneler på taket.

– Vi kommer att lägga ner mycket krut på yttermiljön. Vi vill göra ett bra intryck, det här är ju inkörsporten till Linköping från Åtvidabergshållet, säger Magnus Lindh.

undefined
"Idag har vi flera infarter, nu ska vi styra alla transporter till vårt logistikcentrum", säger Magnus Lindh.

Saab har delat med sig av en illustration på den nya byggnaden, där övriga byggnader är bortmaskade.

– Saab är ju ett skyddsobjekt med fotoförbud, det är något vi gärna påminner om. Med rådande omvärldsläge finns det ett ökat intresse för det vi gör, säger Åsa Thegström.

Har ni haft incidenter med personer som fotograferar inne på området?

– Det kommenterar vi inte.

undefined
All in- och utlastning vid Saab ska i fortsättningen ske vid det nya logistikcentrumet.

Tanken är att fasaden ska prydas av Saabs slogan, "Keeping people and society safe".

– Vi har samma uppdrag idag som när vi bildades 1937 och det är något vi är stolta över, säger Åsa Thegström.

Enligt en trafikutredninng som Sweco gjort räcker kapaciteten i korsningen till för den ökade trafiken till logistikcentret. På sikt kan dock korsningen behöva byggas om, men det beror enligt Sweco i så fall på att stadens befolkning ökar.

Karta: Saabs logistikcentrum
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!