Saab-avtalet: LiU sneglar mot Brasilien

Saabs koncernchef Håkan Buskhe ser gärna att framtidens flygteknik utvecklas med hjälp av universitetet. Redan nu sneglar LiU mot Brasilien.

Håkan Buskhe, vd för försvars- och säkerhetskoncernen Saab och LiU-rektorn Helen Dannetun tecknade på måndagen ett tioårigt samarbetsavtal.

Håkan Buskhe, vd för försvars- och säkerhetskoncernen Saab och LiU-rektorn Helen Dannetun tecknade på måndagen ett tioårigt samarbetsavtal.

Foto: Ulrik Svedin

LINKÖPING2014-03-03 18:10

På måndagen signerade Saab och LiU ett tioårigt samarbetsavtal. När Tekniska högskolan i Linköping grundades 1967 så var flygplanstillverkningen i staden ett tungt vägande skäl. Lärosätet blev universitet 1975 och har hela tiden haft ett djupt samarbete med Saab.

– Men med det här paraplyavtalet kan vi göra det mycket mera tydligt. Och inom flera discipliner. För Linköpings universitet är det ytterst viktigt att kunna erbjuda utbildningar som är relevanta för näringslivet, säger Helen Dannetun, sa rektorn Helen Dannetun till Corren.

Hon är nöjd med att samarbetet nu finns nedskrivet på papper. Själva signeringen skedde publikt på universitetet i samband med flera olika föredrag om Saab och framtidens flyg, om olika strategier för framtida samarbeten samt om vad man redan har åstadkommit tillsammans.

Mycket har handlat om datavetenskap, systemteknik och metodik. Och mycket om utveckling av Jas 39 Gripen, som också lett till stora framsteg inom civila användningsområden. Koncernchefen Håkan Buskhe nämnde bland annat GSM-nätet som ett exempel. Även han var belåten efter att skrivit under:

Inga löften om pengar
– Självklart är Linköpings universitet något speciellt för Saab. Jag vill se att vi gemensamt ökar konkurrenskraften och skapar bättre företagande både inom Saab men också runtom i Linköping. Jag räknar med att vi kommer att ha ett långt samarbete och fortsätta att utveckla Sverige, sa Buskhe.

Avtalet innebär att Saab får tillgång till spetskompetens.

- Den är viktig föratt utveckla och behålla en världsledande position inom flyg- och systemteknik. Samarbetet ger också Saab en möjlighet att trygga en långsiktig tillgång på kvalificerade medarbetare.

Han underströk att koncernen vill samarbeta inom universitetets många olika discipliner.

– Allt handlar inte om teknik på ett företag. Det finns många sociala områden som vi också kan samverka inom, sa Håkan Buskhe.

Avtalet innehåller inga löften om pengar. Däremot lovar Saab bland annat att att dela med sig av sina erfarenheter genom att förse LiU med föreläsare och praktisk erfarenhet. Man kommer sannolikt också att utöka samarbetet med forskningsprojekt där Saab finansierar doktorander. Saab lovar även att stödja studentrekryteringen till LiU, något som har blivit extra viktigt senaste åren då antalet internationella studenter som hittar till svenska universitet har minskat beroende på kraven på utbildningsavgifterna.

Brasilien
– Saab har många kontakter med sin närvaro i flera länder. Inte minst Brasilien. Ett universitet behöver internationella studenter, säger Helen Dannetun.

LiU har redan i dag några enstaka representanter i Brasilien i form av doktorander och post docs, men ambitionen är att öka den närvaron.

Universitetet i sin tur lovar bland annat att stödja Saab med professionell uppdragsutbildning. Man ska också erbjuda företaget platser i "relevanta styrgrupper", som utbildningsnämnder och forskningscentra.

Avtalet täcker in tidigare avtal och det löper över tio år. Parterna har utsett varsin ansvarig för samarbetet, som ska kontrollera att det efterlevs.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om