Saab-ägare tog bild på Saab – åtalas för brott

En 36-årig man, som äger en bil av märket Saab, fick för sig att fotografera sitt fordon utanför Saabs anläggning i Tannefors. Nu har han åtalats för olovlig avbildning av skyddsobjekt.

En 36-årig man har åtalats för olovlig avbildning av skyddsobjekt.

En 36-årig man har åtalats för olovlig avbildning av skyddsobjekt.

Foto: Arkivbild

Linköping2022-08-30 11:00

Det var strax före klockan 21.00 den 18 augusti i år som 36-åringen stannade till med sin Saab-bil på ASJ-vägen framför en av entréerna till Saabs anläggning. Det dröjde inte länge förrän mannen blev upptäckt och en säkerhetsvakt konfronterade honom. Polis kallades till platsen.

36-åringen berättade att han ville ta en bild på sin bil framför Saabs anläggning. Han ville ha med en Saab-skylt i bakgrunden. 

Saabs område är klassat som skyddsobjekt och det är förbjudet att ta bilder in mot området. Vid entrén finns en skylt som informerar om vad som gäller. På skylten illustreras förbudet med en svart hand – föreställande ett stopptecken – samt en överkryssad kamera. 

– Jag skulle ta bild på min bil med en Saab-logga i bakgrunden, säger 36-åringen i förhör.

36-åringen medgav i samtal med polisen att han var medveten om att han fotograferade ett skyddsobjekt. 

– Jag såg dom gula skyltarna men läste inte. Jag misstänkte att jag inte borde gjort det.

Polisen bad mannen att radera alla bilder från sin mobiltelefon. Men det stannade inte där. 36-åringen har nu åtalats för olovligt avbildande av skyddsobjekt och åklagaren anser att mannen ska dömas att betala 60 dagsböter på sammanlagt 18 600 kronor. 

36-åringen, som erkänner brott, har i förhör sagt att han planerade att lägga ut bilderna på Instagram. 

– Jag ångrar mig, säger den åtalade i förhör. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!