Så vill (S) vända utvecklingen i Linköping

Det går åt fel håll i Skäggetorp och i andra utsatta områden. (S) pekar på att arbetslösheten ökar, allt fler behöver försörjningsstöd och befolkningen bara ökar, medan inga nya bostäder byggs.

Foto: Åke Karlsson

LINKÖPING2014-08-13 16:30

– För sex år sedan skrev alliansen ett avtal med staten om stadsdelsutveckling för Skäggetorp, säger Jakob Björneke som är vice ordförande i barn-och ungdomsnämnden (S). Men utvecklingen har gått i rakt motsatt riktning, alliansen har inte gjort sitt jobb.

Socialdemokraterna presenterar nu ett antal förslag som ska vända utvecklingen och minska utanförskapet i utsatta områden, och därmed minska grogrunden för kriminalitet. De kräver en mottagning för dem som vill hoppa av den kriminell banan, med stöd till jobb, utbildning och bostad.

(S) vill också se krav på praktikplatser vid kommunens upphandlingar.

– Vi har fått igenom detta förslag i fullmäktige men alliansen struntar i det, säger Kristina Edlund som är vice ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

– Det här skulle kunna vara ett riktigt starkt verktyg: vi är Sveriges femte stad och handlar varor och tjänster för miljoner och återigen miljoner! Vi kan ställa krav.

I samverkan med näringslivet och arbetsförmedlingen vill (S) ha en kompetensförmedling, där unga anställs av kommunen i ett år och hyrs ut till näringslivet samtidigt som de kan läsa in viss kompetens.

Ungdomsjobb ska skapas för att rusta upp utemiljön i stadsdelarna och boendemiljöerna ska göras mer attraktiva, både i de kommunala bolagen och tillsammans med de privata fastighetsägarna. Alla gymnasieungdomar ska erbjudas sommarjobb, gärna också vinterjobb. I lokala jobbcentra samordnas olika insatser och samverkan med polisen ska stärkas.

Till detta kommer de nationella S-förslagen som obligatorisk gymnasieskola; utbildningskontrakt för dem som är under 25 och inte har gymnasieexamen och 90-dagarsgarantin som ska syfta till att alla unga ska ha jobb, utbildning eller praktik inom tre månader.

Alliansens politik bryter inte utanförskapet, menar Eva Lindh, vice ordförande i omsorgsnämnden. Med (S) vid rodret hade läget varit mycket bättre i Linköping.

– Vi har jobbat målmedvetet med de här frågorna under lång tid, och det är långsiktigt arbete som leder till framgång. Vi ser ju att det finns ett antal kommuner som har lyckats mycket bättre än Linköping.

Men arbetslösheten är ett problem i hela landet. Varför skulle Linköping vara ett undantag?

– Samtidigt som arbetslösheten har ökat har alliansens insatser minskat, säger Eva Lindh.

– Det är inte ödesbestämt att arbetslösheten ska öka i Skäggetorp medan den minskar i resten av Linköping, inflikar Jakob Björneke. Alliansen har inte satsat systematiskt. Deras löften nu gäller 2014, under valåret.

Linköping är en stark kommun som kan göra mycket mer, menar Kristina Edlund, men det kräver långsiktighet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om