S: Inför obligatorisk föräldrautbildning för nyanlända

Föräldrautbildning för nyanlända familjer i Linköping bör vara obligatorisk. Målgruppen är vårdnadshavare med försörjningsstöd som har varit i Sverige mindre än fem år. Det föreslår Socialdemokraterna i en motion.

Elias Aguirre (S), vice ordförande i barn- och ungdomsnämnden och Lotta Bäckman (S), vice ordförande i social- och omsorgsnämnden föreslår i en motion att Linköping kommun inför obligatorisk föräldrarutbildning för nyanlända familjer.

Elias Aguirre (S), vice ordförande i barn- och ungdomsnämnden och Lotta Bäckman (S), vice ordförande i social- och omsorgsnämnden föreslår i en motion att Linköping kommun inför obligatorisk föräldrarutbildning för nyanlända familjer.

Foto: Zenaida Hadzimahovic/Susanne Hasselqvist, arkivbild

Linköping2022-02-18 10:00

Redan i dag erbjuds olika föräldrautbildningar, men de är frivilliga. Därför når dessa utbildningar inte just de föräldrar som behöver dem mest – de med svag anknytning till det svenska samhället och med bristande kunskaper i svenska. Något som kan påverka deras barn negativt.

Det skriver Lotta Bäckman (S), vice ordförande i social- och omsorgsnämnden och Elias Aguirre (S), vice ordförande i barn- och ungdomsnämnden, i sin motion.

För att barnens skolgång och integration ska fungera måste föräldrarna leva upp till de förväntningar som det svenska samhället har, enligt motionsförfattarna.

– Mycket tyder på att problemet med bristande föräldraskap påverkar barnens skolgång negativt och i förläggningen kan det leda till ökad rekrytering till gängkriminalitet. Samtidigt ser vi krafter som arbetar aktivt för att undergräva människornas anknytning till det svenska samhället. I den pågående svartmålningen och hatkampanjen mot socialtjänsten, som förs i vissa utländska sociala medier, utnyttjas familjers sorg och ilska över att deras barn omhändertagits, säger Aguirre.

Enligt honom kan en föräldrautbildning motverka en sådan desinformation.

– Om vi ska klara av integrationen måste föräldrarna veta både sina skyldigheter och sina rättigheter, säger han.

För att föräldrautbildningen ska träffa rätt är förslaget att den ska anordnas i de stadsdelar där de berörda familjerna bor.

Många personer går i åratal på SFI och lär sig ändå inte svenska. Är ytterligare en utbildning lösningen på problemet?

– I det här fallet är det rätt. Det är en förebyggande insats som ger föräldrarna stöd innan de hamnar i problem. Utbildningen ska också vara på föräldrarnas modersmål och den ska bygga på föräldrarnas egna frågor, rädslor och funderingar. Varje barn som vi slipper omplacera är en vinst för alla, säger Bäckman.

Det är meningen att försörjningsstödet ska villkoras av vårdnadshavares deltagande i utbildningen.

Kan familjer bli av med stödet?

– Jobbar man inte kan man gå på utbildning. Vi måste lägga tyngd bakom kravet. Men självklart måste vi se till barnen mår bra och att familjerna kan leva.

Annika Krutzén (M) är ordförande i social- och omsorgsnämnden.

– Min spontana kommentar att är vi efterfrågar mer utbildning direkt när familjerna kommer till Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!