Så vill (S) få ner ungdomsarbetslösheten

600 nya sommarjobb och anställningar för unga inom Fas 3. Det är ett par av socialdemokraternas förslag för att få ner ungdomsarbetslösheten i Linköping.

Linköping2012-11-05 17:57

Socialdemokraterna i Linköping filar fortfarande på sin skuggbudget, men tjuvstartar lite när de presenterar en satsning för att få fler ungdomar i arbete.

- Det är oroande att så många unga är arbetslösa i Linköping, säger kommunalrådet och gruppledaren Lena Micko.

Enligt Arbetsförmedlingens statistik är cirka 1700 ungdomar öppet arbetslösa i kommunen. Flertalet går på socialbidrag och några har a-kassa. Utöver detta finns en grupp arbetslösa ungdomar som inte syns i statistiken, eftersom de fortfarande bor hemma och försörjs av föräldrarna.

Antalet ungdomar inom Fas 3, den grupp som står längst från arbetsmarknaden, har gått från 7 till 22 på ett år. Här föreslår Socialdemokraterna nya vägar in i arbetslivet. De vill att kommunen anställer 100 personer i Fas 3 under sex månader med avtalsenlig lön. Ungdomar under 25 år ska prioriteras.

- Inga unga ska behöva gå i Fas 3, det är en väldigt passiv åtgärd, säger Lena Micko.

Men risken är väl att företag ser det som tillfällig billig arbetskraft, utan fortsättning?

- Alternativen kan vara flera, dels att bygga på med utbildningsinsatser under tiden som matchar det jobb man prövar. Dessutom behöver vi rekrytera. Det är en generationsväxling på gång inom kommun, landsting och bland privata företag. Detta blir en möjlighet att matcha ihop behovet av kompetens med nya unga medarbetare.

600 nya sommarjobb är ett annat av socialdemokraternas åtgärdsförslag. Ungdomar får chansen att komma in på arbetsmarknaden, skaffa sig jobbmeriter och få ett större kontaktnät. Tanken är att kommunal verksamhet och kommunala bolag ska gå i bräschen och erbjuda plaster.

Det är även tänkbart att kommunen vid upphandlingar sätter kriteriet att vinnande bolag ska ordna med ett antal praktikplatser för arbetslösa ungdomar.

Socialdemokraterna nämner också 100 jobb inom ramen för ett kommunalt bemanningsföretag och 150 nya vuxenutbildningsplatser.

Hela åtgärdspaketet beräknas kosta 23-28 miljoner kronor. Enligt socialdemokraterna kan fler unga i arbete lätta kostnaden i andra ändan, bland annat i form av minskade socialbidragsutbetalningar.

Var ska pengarna tas ifrån?

- Under kommunstyrelsen finns det pengar avsatta för olika engångsinsatser. Detta vore ett klokt sätt att använda pengarna till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!