L vill se samverkan med Ukraina: "Kan göra skillnad"

Liberalerna i Linköping kommer att föreslå ett så kallat vänortssamarbete med Ukraina. "När kriget är över står landet inför stora utmaningar", säger Åsa Wennergren (L).

Liberalernas gruppledare i Linköping Åsa Wennergren kommer att ta initiativ till ett vänortssamarbete med Ukraina. "Någonstans kommer ju kriget att ta slut, förhoppningsvis snart, och då behöver landet hjälp med att bygga upp allt som har raserats", säger hon.

Liberalernas gruppledare i Linköping Åsa Wennergren kommer att ta initiativ till ett vänortssamarbete med Ukraina. "Någonstans kommer ju kriget att ta slut, förhoppningsvis snart, och då behöver landet hjälp med att bygga upp allt som har raserats", säger hon.

Foto: Dennis Petersson

Linköping2022-04-09 19:00

Linköpings kommun har redan i dag en rad vän-, samverkans- och samarbetsorter runt om i världen. Palto Alto i USA, Roskilde kommun i Danmark och Kaunus i Litauen är några av dem. Vänortskonceptet är en form av samverkan mellan städer eller kommuner – ofta genom olika typer av projekt. Tanken är att de aktörer som ingår en samverkan ska få ett ömsesidigt utbyte.

Nu meddelar Liberalernas gruppledare i Linköping, Åsa Wennergren, att hon kommer att föreslå ett vänortsamarbete med Ukraina. Vilken ort eller vilket område som skulle kunna vara aktuellt är oklart och behöver kartläggas.

undefined
"Det är jättebra med demonstrationer och att vi visar vårt stöd för Ukraina men vi kan göra ännu mer", säger Åsa Wennergren.

– I dagsläget kan vi göra annat för att stötta Ukraina men någonstans kommer ju kriget att ta slut, förhoppningsvis snart, och då behöver landet hjälp med att bygga upp allt som har raserats. Ett vänortssamarbete med en kommun skulle kunna bidra till att vi kan göra skillnad på riktigt, säger Åsa Wennergren.

– Vi kan bidra med kompetens, teknik, ja allting. Ett vänortssamarbete ska vara till nytta för båda parter men i det här fallet ser jag att det handlar mest om att stötta Ukraina, fortsätter hon.

Men går det inte att stötta utan ett vänortssamarbete?

– Absolut, och det ska man göra, men i och med att vi i Linköping har jobbat mycket med vänorter under en längre tid är det verkligen något jag tror på. Det är jättebra med demonstrationer och att vi visar vårt stöd för Ukraina men vi kan göra ännu mer. Jag tänker att projekten kan syfta till att bygga upp landet igen.

Som en första steg kommer hon att söka stöd för förslaget inom allianssamarbetet. Därefter blir det en fråga för kommunstyrelsen (ks).

undefined
Niklas Borg (M), kommunstyrelsens ordförande i Linköping, är positivt inställd till förslaget men påpekar samtidigt att det politiska styret är restriktiva när det kommer till vänortssamarbeten.

Niklas Borg (M) är ks-ordförande.

– Vi har ju tidigare sagt att vi ska vara relativt restriktiva med vänorter men jag har en positiv ingång till förslaget. Sedan behöver vi såklart prata om det och undersöka om det är det bästa sättet för oss från Linköping att bidra. Sedan gäller det att vi hittar ett brett politiskt stöd då vi vill att sådana här samarbeten ska hålla över tid.

Varför är ni restriktiva?

– Vänortsavtal förpliktigas ju med att man ska vara beredd att engagera sig och vi ska ju vara försiktiga med de kommunala resurserna. Ett samarbete ska ju i första hand vara till nytta för Linköpingsborna men sen kanske motiven är delvis andra i det här fallet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!