Så vill de öka tryggheten för tjejer

Tolv procent av Sveriges kvinnor väljer att inte gå ut sent på kvällen för att de känner sig otrygga. Nu vill Tjejjouren Beata och Tjejer för tjejer Linköping öka tryggheten, med en kurs i feministiskt självförsvar.

Än så länge är bara en utbildningsdag inbokad, men förhoppninggen är att det blir fler i framtiden.

Än så länge är bara en utbildningsdag inbokad, men förhoppninggen är att det blir fler i framtiden.

Foto: Jennifer Berg Eidebo

Linköping2018-04-17 07:00

Nästan var tredje kvinna i Sverige känner sig otrygga vid utevistelse sen kväll, enligt Statistiska centralbyråns mätning 2016. Otryggheten för kvinnor är anledningen till att Facebookgruppen "Tjejer för tjejer Linköping" skapades.

– Gruppen har 10 000 medlemmar och startades på grund av att många kände sig rädda för att gå hem ensamma. Gruppen blev ett nätverk för tjejer i den här staden som vill slå följe hem, säger Erica Nåhdin, administratör för Facebookgruppen.

Tillsammans med Tjejjouren Beata ska nu Tjejer för tjejer anordna en utbildningsdag i feministiskt självförsvar.

– Det här är ett exempel på kvinnor som står enade och jobbar ihop, säger Kristin Palme som arbetar ideellt på tjejjouren.

Kursen anordnas 29 april på Ung Puls i Skäggetorp. Under dagen ska dels fysiskt självförsvar läras ut av Åsa Åbom, men även andra sorters självförsvar.

– Syftet är att ge tillbaka kvinnor och ickebinära sin makt. Genom att lära ut feministisk teori och fysiska och verbala grepp för att försvara sig, säger Kristin Palme.

Vad är då verbala grepp för att försvara sig? Det varierar.

– Exempelvis om man är på krogen och någon tar på en på ett sätt som inte känns okej. Hur man då kan reagera?, säger Olivia Svensson, tjejjoursamordnare på Tjejjouren Beata.

Deltagarna kommer inte att få en lista på svar att ge till förövare på dansgolvet. Men tillsammans ska deltagarna diskutera olika sorters övergrepp och normer samt göra praktiska övningar, som rollspel.

Enligt Brottsförebyggande rådets nationella trygghetsundersökning är det tolv procent av alla kvinnor som väljer att inte gå ut på kvällen för att de känner sig otrygga. Motsvarande siffra för män är två procent.

– Det visar på ett problem, säger Erica Nåhdin.

Än så länge är bara en utbildningsdag inbokad, men förhoppningen är att det ska bli fler.

– Jag ser fram emot att höra vad deltagarna tycker så att vi kan göra det ännu bättre nästa gång. Jag hoppas verkligen att vi kan göra det igen, säger Olivia Svensson.

Det finns plats för 34 personer under dagen och kvinnor och ickebinära i alla åldrar är välkomna.

– Det vore fantastiskt om vi kunde få dit en 80-åring. Det är så lätt att bara träffa samma sorts kvinnor, säger Kristin Palme.

Arrangörerna ser ett stort behov och ett stort intresse för feministiskt självförsvar.

– Det är förjävligt att det behövs, men uppenbarligen är det så, säger Erica Nåhdin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om