Så växer populärt ungdomsläger

I sommar dubblar Science Mjärdevi park platserna till programmeringslägret för barn och ungdomar. Dessutom är flera aktörer intresserade av liknande verksamhet i Linköping.

Programmering. Att lära barn programmering ses som en viktig investering för framtiden. Nu satsar Science Mjärdevi park extra på ett sommarläger med programmering på schemat.

Programmering. Att lära barn programmering ses som en viktig investering för framtiden. Nu satsar Science Mjärdevi park extra på ett sommarläger med programmering på schemat.

Foto: Johnny Gustavsson

Linköping2018-03-14 19:30

Förra året hade man 180 sökande. Bara 60 fick plats på Coder dojo-lägret där barnen fick lära sig dataprogrammering och bland annat göra studiebesök på olika IT-företag i Linköping.

– Det visar ju på det stora intresset. Vårt mål är att skapa ett läger med nationellt intag, fyra veckor och 400 deltagare, säger Anna Broeders, employer branding manager i kommunägda Science Mjärdevi park.

Därmed lämnar man Coder dojo-namnet som är ett internationellt koncept för programmeringsläger, och skapar ett eget: Coder summer camp under vecka 25–26.

– Till sommaren kommer vi ha 120 deltagare uppdelat på två veckor där ena veckan är för barn mellan i 7–12-årsåldern och den andra för ungdomar i 12–17-årsåldern.

Det blir ett dagläger och målet är att det ska vara lika många tjejer som killar bland deltagarna. Det finansieras på flera olika sätt. Avgiften blir 1 000 kronor för en vecka. Science park Mjärdevi söker nu sponsorer. IT-företaget Nira är en av dem.

– Nira står för 15 av platserna genom ett stipendium, men vi är inte klar med kriterierna för stipendiet, säger Anna Broeders.

Barn och ungdomar som bor i Stångåstadens fastigheter kommer att få förtur till ett visst antal av platserna.

– Det är ett sätt att stötta barn som kommer från utsatta områden, säger Anna Broeders.

Coacherna på lägret är studenter som rekryteras från Linköpings universitet.

– Universitetet är med och betalar lön till coacherna, vilket vi är otroligt glada för. Vi samarbetar också med Edvira, ett nytt startupföretag i regionen som bland annat satsar på läger för barn och på att utbilda lärare i att undervisa i programmering.

Ansökningsperioden öppnar den 17 april. Den pågår i tre dagar.

– Sedan lottar vi ut platserna och den 27 april får de veta om deltagarna är antagna, säger Anna Broeders.

Syftet med lägret är inte bara en sommarlovsaktivitet. Det handlar om att skapa intresse för naturvetenskap och programmering. Bedömningen från branschen är att det kommer att fattas omkring 70 000 personer inom IT-sektorn inom bara några år. Läger av den här typen har funnits länge i USA, men är nu en växande trend i Sverige. En av de större aktörerna – Hello World i Stockholm – är en ideell förening. Den har bara funnits i tre år men hade 1 000 deltagare och ett 70-tal coacher från bland annat Kungliga tekniska högskolan (KTH). De har nationellt intag och bland annat SJ som sponsorer, vilket gör att man kan hjälpa till med resor för vissa deltagare. De är intresserade av att satsa på läger i Linköping och Norrköping.

– Vi har redan coacher som reser från Campus Norrköping till vårt läger i Stockholm. Vi har varit i kontakt med Science Mjärdevi park, LiU och näringslivet. Det finns företag som är jätteintresserade. Men vi har ännu inte hittat formerna och satsar just nu i Göteborg. Vi blir inte klara till sommaren i Östergötland, säger Dag Wolters, medgrundare i Hello World.

Han anser att programmeringsläger för barn borde vara mer självklart än vad det är.

– Det finns mycket fördomar, även bland barnen. Om datanördar och annat. Dem spräcker vi redan första dagen! Sverige har en stark tradition med idrottsläger. Varför inte programmering? Man kan jämföra situationen med att man skulle börja med fotboll först på högskolan!

Ett annat initiativ är Kodcentrum, som har så kallade "kodstugor" för barn på Linköpings universitet och på andra platser i Sverige.

– Vi är intresserade av Linköping, men vi satsar just nu på utbildning av lärare, säger Ronnie Schmitt på Kodcentrum.

Den nya läroplanen 2018 träder i kraft till sommaren med revideringar som rör just digitalisering i skolan.

ulrik.svedin@ostgotamedia.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!